Az MSZP bírálta a parlament kulturális bizottságát, mert a testület hétfői ülésén a kormánypárti tagok nem vették tárgysorozatba az úgynevezett oktatási minimumról szóló javaslatot.

Fotó: MTI, archív

Hiller István hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy a programot civil szervezetek, a Tanítanék Mozgalom és az Oktatási Hálózat, valamint az általuk felkért szakértők készítették. A javaslattal a magyar oktatási rendszert kívánták megreformálni. A tanulmányt idén februárban a pártok közül az MSZP, a Párbeszéd, a DK, az LMP, a Magyar Liberális Párt, a Momentum, valamint a Modern Magyarországért Mozgalom írta alá.

A program a központi költségvetésből a GDP hat százalékát költené az oktatásra és támogatná a szakmai, pedagógiai, kutatási és oktatói szabadságot – emelt ki részleteket az irományból az Országgyűlés szocialista alelnöke.

A politikus egy másik témáról beszélve hangot adott a meggyőződésének, hogy „ki fogják rakni a CEU-t Budapestről”. Hangsúlyozta, hogy a kulturális bizottság eddig előzetesen mindig megtárgyalta az egyetemhez kapcsolódó kormányzati törvényjavaslatokat. Hétfőn azonban nem szerepelt ilyen téma a testület napirendjén és a bizottság a tervek szerint december 1-ig már nem tart több ülést – hangsúlyozta. Hiller István ezek alapján valószínűsítette, hogy a magyar kormány a jövő hó elejéig nem fogja aláírni azt a megállapodást New York álammal, amire ahhoz lett volna szükség, hogy a CEU változatlan formában folytassa munkáját Magyarországon.

A kormányzat döntése politikai diszkrimináció, ami a magyar felsőoktatás és az ország számára is hátrányos – jelentette ki Hiller István.