Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP) a közgyűlés ülését követően arról számolt be, hogy a 48,5 milliárd forint főösszegű büdzsé a koronavírus-járvány előtti időszakhoz képest is jelentősebb támogatásokat tartalmaz. Fedezi a minimálbér és a garantált bérminimum, az óvodapedagógusok és a felsőfokú végzettségű bölcsődei dolgozók béremelését, az önkormányzati dolgozók saját hatáskörben biztosított fizetésemelését.

Hirdetés

A 2019 előtti időszaknál is magasabb összeg jut idén városfejlesztési célokra, vagyis arányosan minden városrészben utak, járdák, parkolók felújítására és bővítésére, továbbá energiahatékonysági beruházásokra, környezet- és klímavédelmi projektekre. Oktatási, kulturális és sport célokra is újra emelkedő összegű forrást tudnak fordítani – ismertette a polgármester.

Jelezte azt is, hogy a tavaly a tervezettet meghaladó, 7,5 milliárd forintos helyi iparűzési adó után 2024-ben 7,25 milliárddal számolnak, de várható, hogy ez a bevétel túllépi majd ezt az összeget. Hozzátette, hogy már érkeznek az idei első európai uniós források Zalaegerszegre, a Top Plusz Program keretében összesen 8,5 milliárd forinttal számolnak, amelyet egyebek mellett gyermekintézmények és kerékpárutak fejlesztésére fordítanak majd.

Több célra is érkezik jelentős állami forrás, így 400 millió forint az északi ipari park fejlesztésére, 1,8 milliárd az önkormányzati tulajdonban maradó Zalavíz Zrt. stabil működésére, 150 millió forint a Mindszentyneum üzemeltetésére és ugyancsak 150 millió forint a város uszodájának fenntartására – sorolta Balaicz Zoltán.

Korábban írtuk