Fotó: Echo TV, képernyőkép

A szavazással kapcsolatos mindennemű vélt törvénysértést megfelelő bizonyítékkal alá kell tudni támasztani – hangsúlyozta Patyi András az Echo TV műsorában.
Fotó: Echo TV, képernyőkép

Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke az Echo TV Napi aktuális című műsorának vendégeként beszélt az április 8-i választás menetéről, illetve a szavazatok összesítéséről. Kitért arra is, hogy csak akkor lehet megismételni a választást vagy a szavazatok újraszámlálását, ha bizonyítani tudják, hogy törvénysértő, illetve szabálytalan tényállás történt. 

a szavazás újraszámlálásához és a választás egy részének megismétlésére valamilyen törvénysértő, szabálytalan tényállást kell bizonyítani. 
Megvan az április 8-i országgyűlési választások végeredménye, így az Országgyűlés összetétele is. Ez azonban még nem jogerős végeredmény. 
 
Patyi András elmondta: az egyéni választókörzetek végeredménye még fellebbezhető. Hiszen ezek a választókerületek elsőfokon döntenek. A keddig benyújtott fellebbezéseket a Nemzeti Választási Bizottság péntekig elbírálja. 
A DK minden olyan kerületben, ahol egyéni jelöltet indított ott kérni fogják a szavazatok újraszámlálását, sőt írjanak ki ott új választást. 
A szavazatok újraszámlálása és a szavazatok ismételt megszámlálása két különböző dolog. A szavazás lezárása után egyből el kell kezdeni a szavazatok megszámolását. Az ismételt megszámlálás a törvényben egy nagyon szigorú követelmény, ez azt jelenti, hogy legalább két egyforma eredménynek kell kijönni, tehát kétszer meg kell számolni a szavazókörben a szavazatokat – reagált az NVB elnöke. 
Hozzátette, 
Tehát ha valaki ezt szeretné, akkor bizonyítani kell tudni. A jegyzőkönyveket mindenkinek alá kell írni, a jelenlévő pártdelegáltaknak is. A választás egyes részeinek megismételtetése a normál jogorvoslat keretén belül lett volna lehetséges, hiszen a szavazást követően három napon belül van lehetőség jogorvoslatot benyújtani – magyarázta. 
A hétvégi tüntetésen többek között új választást is szerettek volna a résztvevők. 
Új választások kiírását a magyar Alkotmány, a jelenlegi Alaptörvény és a korábbi Magyar Köztársaság Alkotmánya is szűk körben teszi és tette lehetővé.  Új választásra akkor van lehetőség, ha az Országgyűlés feloszlatta önmagát vagy a köztársasági elnök oszlatta fel, aki ezt akkor teheti meg, ha az általa miniszterelnöknek javasolt személyt 40 napon belül nem választja meg az Országgyűlés. Illetve, ha nagyon sűrűn bizalmatlansági indítványt adnak be és leváltják a miniszterelnököt – mondta Patyi András. 
Legkésőbb április 27-re kell megállapítani az eredményt a törvény szerint.  

A teljes beszélgetés:

(Echo TV)