Menetrendi változások

Szombattól a Budapest Déli pályaudvar és a Balaton déli és északi partja között is – a gyorsvonatok mellett – naponta több közvetlen sebesvonat is közlekedik, amelyek a tóparton minden megállóhelyen megállnak, ezáltal közvetlen eljutást biztosítanak valamennyi üdülőterületre.

A Balatonhoz mind a déli, mind az északkeleti mind pedig a nyugati országrészből közvetlen vonatok fognak közlekedni – az átszállás nélküli eljutást biztosítva – többek között Sopronból, Szombathelyről, Miskolcról, Sátoraljaújhelyről, Záhonyból, Nyíregyházáról, Debrecenből, Szolnokról és Szegedről is.

Az előző évhez hasonlóan a „bagolyvonatok„ hétvégenként ismételten közlekednek: egy pár vonat Budapest Déli pályaudvar és Keszthely, míg további egy pár Budapest Déli pályaudvar és Fonyód között.

Idén újra közlekedik a Siófok Expressz a város önkormányzata és a MÁV-START Zrt. között létrejött megállapodás alapján. A klimatizált, korszerű motorvonatok az utasok igényeinek megfelelve Budapestről szombaton és vasárnap, visszafelé pedig vasárnaponként vehetők igénybe.

A Budapest-Székesfehérvár vonal pályafelújítási munkálatai miatt a teljes nyári menetrend ideje alatt egyes vonatok kerülő útirányon, Pusztaszabolcson át, közlekednek a főváros és a Balaton északi partja között. Ezek között lesz olyan vonat, amelyik nem érinti Székesfehérvárt, ezekre a vonatokra Székesfehérvár irányából Szabadbattyánban lehet majd átszállni a Balaton északi partjára igyekvőknek.

A felsorolt menetrendi információkat és a többi nyári változást összefoglaló füzetet a menetrendkönyv-tulajdonosok térítésmentesen vehetik át a benne található szelvény átadásával a menetrendkönyv megvásárlásának helyszínén.

Szolgáltatás-fejlesztés, kerékpárszállítás

A nyári időszakban a Balaton déli partján a kétóránkénti gyorsvonatok egy-egy InterCity minőségű, légkondicionált kocsival közlekednek (kedvezményes, 360 forintos, ülőhelyet is biztosító pót- és helyjeggyel vehetők majd igénybe). A kényelmes, légkondicionált szolgáltatás mellett a tavalyi évben felújított, nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsik is közlekednek majd ezeknek a járatoknak a nagy részében. Mindezen felül több vonatban a népszerű, klimatizált motorvonatokkal is találkozhatnak az utazók a nyár folyamán.

Az északi parton szombattól kétóránként járnak a gyorsvonatok, továbbá – ahogy a déli parton – úgy itt is megjelennek az utasok által közkedvelt, légkondicionálóval ellátott motorvonatok és a kerékpárszállító kocsik is.

Családos kedvezmény, ajándékjegy a gyerekeknek

A családok részére kívülről babakocsi piktogrammal jelöli meg a vasúttársaság a gyorsvonatokon azokat a kocsikat, ahol a babakocsik a vonaton könnyen elhelyezhetők. Ugyanitt kisgyermekek számára külön ülés is biztosított. A hat év alatti gyerekek színes, emlékbe eltehető gyerekjegyet kapnak ajándékba fedélzeten a jegyvizsgálóktól a Budapestről a Balaton partra közlekedő gyorsvonatokon, valamint a Záhony-Keszthely, Miskolc-Keszthely és Sátoraljaújhely-Keszthely közötti járatokon. Érdemes kihasználni a családos kedvezményt is, hiszen már egy gyermekkel együtt utazva 33 százalékos engedmény igénybevételére jogosult egy vagy két felnőtt kísérő.

Vonattal a Családi Bringatúrára, az I. Magyar Világtalálkozóra, a Balaton-átúszásra, a Balaton Soundra és a Balatonboglári Szüreti Fesztiválra

2011 nyarán a MÁV-START Zrt. a Balaton parti rendezvényekhez kapcsolódva új ajánlatokkal, kedvezményekkel és vonaterősítésekkel kíván az utasok igényeinek minél magasabb színvonalon megfelelni. A Családi bringatúra Siófok és Balatonalmádi között június 18-án kerül megrendezésre, a Siófokra utazók 50 százalékos kedvezményt vehetnek igénybe. Szintén fél áron utazhatnak az I. Magyar Világtalálkozóra, Balatonlellére igyekvők június 30. és július 3. között, továbbá július 2-án a Balaton-átúszásra, Révfülöpre vagy Balatonboglárra utazók. A Balaton Sound július 7. és 10. között kerül megrendezésre, ide is érdemes vonattal érkezni, hiszen (a nemzetközi vonatok kivételével) valamennyi vonat megáll Zamárdiban. A rendezvény helyszínén – a pénztárak előtti sorbanállás elkerülése érdekében – kihelyezett jegykiadásra is lehetőséget biztosít a vasúttársaság. A Balatonboglári Szüreti Fesztivál idén augusztus 18. és 21. között várja a látogatóit, az ide utazók 33 százalékos, alkalmi menettérti kedvezmény kapnak a teljes árú menetjegyek árából.

A személyszállító vasúttársaság az utasok minél gyorsabb kiszolgálásának érdekében bevezette a balatoni vonatok indulási állomásán, a Déli pályaudvaron az egysoros sorbanállási rendszert, amelynek köszönhetően kevesebb időt kell fordítani a menetjegyek megvásárlására.

A 2011. évi nyárhoz kapcsolódó kedvezmények, információk elérhetők a MÁV-START Zrt. honlapján, a www.mav-start.hu oldalon, a menetrendi adatok pedig az ELVIRA internetes keresőben. Bővebb tájékoztatást ezen felül az utasok a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálat elérhetőségén a 06 40 49 49 49-es telefonszámon is kaphatnak.