A Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) által szervezett Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (közismertebb nevén Tusványos) központi szervezőcsapata 2011. január 5-én Budapesten, a XVI. kerületi önkormányzatnál teszi le a honosítási eljárás beindítására vonatkozó iratcsomókat. A 25 fős fiatal csapat már a törvény elfogadása utáni napokban eldöntötte, hogy a törvény életbe lépése után elsők között igényli együttesen a magyar állampolgárságot.

A helyszínválasztást az indokolta, hogy a kerület polgármestere, Kovács Péter, mint aki személyesen is támogatta igen szavazatával a törvényt a magyar országgyűlésben, a törvény elfogadását követően azonnal felajánlotta, hogy szívesen fogadja a csapatot, hiszen évek óta állandó résztvevője és előadója a tusnádfürdői rendezvénynek.

A 25 fős csapatban a MIT elnökségi tagjai és a tagszervezetek vezetői is jelen vannak. Sándor Krisztina, a MIT elnöke a törvény elfogadását követő napokban a következőket nyilatkozta: „Kétségtelenül történelmi tett a magyar állampolgárság visszaadására vonatkozó törvény megszavazása. Erkölcsi jóvátétel, történelmi igazságtétel, a magyar nemzettudat erősödése világszerte – és sorolhatnám. Ám, mindezeken túl mit jelenthet egy mai erdélyi magyar fiatalnak ez a lehetőség? Több lehetőséget az utazások során (lásd amerikai vízummentesség), a pályaválasztás és a továbbképzés szélesedő távlatait, biztosabb jövőképet, de leginkább: mélyebb és magabiztosabb otthonélményt Erdélyben s nagyobb védettséget a szórványban.”

A 2011-ben július 19–24. között sorra kerülő Tusványos szervezőcsapata a honosítási kérelem együttes leadása által elsősorban az ügy fontosságára hívja fel a figyelmet, s arra biztatja az erdélyi magyar fiatalokat, hogy mindenképp éljenek a lehetőséggel.