Korábban több fiatal nőt is zaklatott egy férfi Kiskunlacházán, nem messze attól a helytől, ahol 2008. november 23-án a 14 éves Horák Nóra holttestét megtalálták.

A rendőrségnek sikerült rögzítenie a támadó DNS-ét, így – miként azt az eset óta többször is hangoztatták – csak idő kérdése volt, mikor sikerül azonosítani az elkövetőt. Szemtanúja azonban nem volt a gyilkosságnak, mégcsak olyan tanút sem találtak, aki gyanús alakot, vagy alakokat látott volna a tetthely környékén. Aznap erősen havazott, aki tehette, a fejébe húzta a sapkáját, a kapucniját, és sietett haza.

A rendőrség több száz embert hallgatott ki az elmúlt hónapokban, mintegy kéttucatot hazugságvizsgálatnak is alávetett, mindhiába. A közelmúltban azonban váratlan fordulat történt az ügyben. Kiderült, hogy annak a helynek a közelében, ahol Horák Nórát meggyilkolták, korábban megerőszakoltak egy nőt, egy másikat pedig üldözőbe vett egy kapucnis felsőt viselő férfi.

Utóbbi valószínűleg csak a lélekjelenlétének köszönhette, hogy a szatír nem támadta meg. Amikor észrevette, hogy valaki követi és egyre közelít hozzá, elővette a telefonját, felhívott valakit és megszaporázta lépteit. Követője lemaradt, majd nyomtalanul eltűnt.

Az a hölgy, akit megerőszakolt, nem tett feljelentést. Horák Nóra meggyilkolása után hónapokkal, a már-már egy helyben topogó nyomozás közben szólta el magát valaki a nyomozók előtt az esetről, ekkor értesültek a támadásról. Rendőrségi források szerint, miután a hölgy személyleírást adott a támadóról, a rendőrség újra nekilátott a kuskunlacházi férfiak ellenőrzésének.

Másokkal együtt P. Józsefet is csak egy rutin kihallgatásra idézték be. A festőként dolgozó férfi vörös haja azonban szemet szúrt a nyomozónak. A rendőrség a tettestől származó DNS és a holttesten talált idegen szőrszálak alapján azt már tudta, hogy egy vörös hajú férfit kell keresni. A DNS-vizsgálat után már kétség sem férhet ahhoz, hogy P. a kislány gyilkosa.

P. József festőként dolgozott és Kiskunlacházán élt. A bűntény másnapján a nagyközség önkormányzatának képviselő-testülete nagygyűlést szervezett a tetthely közelében lévő művelődési ház előtt. Répás József (független) polgármester – bár akkor még nem lehetett tudni, ki követte el a bűncselekményt – úgy fogalmazott: „Kiskunlacházán elég volt a roma erőszakból!”. Később öt roma fiatalról terjedt el, hogy közük lehet Nóra meggyilkolásához, azonban a DNS-vizsgálat kizárta, mint lehetséges tetteseket.

A rendőrség ma délután tart sajtótájékoztatót a nyomozásról. Jelenleg is tart még a házkutatás P. lakásában, ahol a nyomozók a férfi esetleges korábbi áldozataitól, megtámadott és megerőszakolt nőktől származó „trófeákat” keresnek. Állítólag minden áldozatától elrabolt egy ruhadarabot vagy más apróságot.

(nol.hu)