Nincs garancia arra, hogy a szabad demokraták az Országgyűlés egyes bizottságaiban támogatni fogják a miniszterjelölteket.

A párt ügyvivője az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: Bajnai Gordon kinevezésével például egyetért az SZDSZ, de ezt politikusaik nem tudják minden jelöltről elmondani. A döntést a frakció rábízza az adott bizottságban ülő képviselőre.

Horn Gábor hozzátette: a szabad demokraták nem értenek egyet azzal, hogy újabb két fővel emelkedik a kormánytagok száma. Mint mondta, a kormányalakításkor a kisebb kabinet jegyében 12 tárcavezető volt, hamarosan azonban 16 tagból áll majd a kormány.

A politikus hozzátette azonban, hogy az SZDSZ-nek kisebb a felelőssége, mint ha kormányon lenne, ezért konstruktív ellenzékként olyan személycserét is támogat majd, amikkel kormánypártként nem értett volna egyet.

Elmondta azt is: az SZDSZ nem szólítja fel Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, hogy kérjen bizalmi szavazást maga ellen. Bizalmi szavazást ugyanis csak a kormányfő kérhet, vagy konstruktív bizalmatlansági indítvány nyújtható be. Ehhez azonban nemcsak egy új kormányfőjelölt kellene, hanem egy új kormányprogram is, ennek megalkotására azonban a szabad demokraták egyelőre nem látnak esélyt.

(inforadio.hu)