Kiemelt érdeklődés kísérte az átmeneti kormány pénzügyminiszter-jelöltjének szakbizottsági meghallgatását. Oszkó Péter hamar lehűtötte a várakozásokat, és ugyanazt ismételgette a kiadáscsökkentésre és az adórendszer átalakítására vonatkozó kérdésekre, hogy várják meg a pénteki és a vasárnapi kormányülést.

A tanácsadói szférából és a közelmúltban megszűnt Reformszövetségből érkező menedzser a szociális rendszerben, az önkormányzatoknál és a feketegazdaság kifehérítésében lát tartalékokat, illetve többletforrásokat. Az adórendszerben átrendezésről beszélt, szintén konkrétumok nélkül.

Korábbi publikációiban a kedvezményes adónemek, az ekhó és az eva megszüntetését sürgette. Most azt mondta: az eva megszüntetése előtt olyanná kell alakítani az adórendszert, hogy az ne okozzon "beláthatatlan károkat".

Oszkó Péterre sajátos szerep vár pénzügyminiszterként. Abban a perben kell majd a magyar államot képviselnie felperesként, amelyben az alperes az előző munkahelye, a Deloitte. A nemzetközi könyvvizsgáló cégtől a Postabank-ügyben követel kártérítést az állam. A miniszterjelölt elmondása szerint nem szeretné, hogy az összeférhetetlenség árnyéka is felvetüljön ezért másnak adná át ezt a 30 milliárdos ügyet.

"Bajnai Viktor"

A bizottság egyik SZDSZ-es tagja eredetileg azt szerette volna mondani, hogy legitimnek tekinti Bajnai Gordont és pénzügyminiszter-jelöltjét, ám Horn Gábor nyelve megbotlott: és kormányfő neve helyett Bajnai Viktort említett. Majd tréfálkozva csak annyit mondott: "én már a következő miniszterelnököt látom magam előtt"

A bizottság végül a szocialista és szabad demokrata képviselők szavazatával alkalmasnak találta Oszkó Pétert a pénzügyminiszteri posztra. Az ellenzék nemmel szavazott. Varga Mihály, a költségvetési bizottság fideszes elnöke elmondta: nehéz úgy zöld utat adni, hogy nem tudják milyen programhoz kéri a felhatalmazást.

Hónig szenvedélye

Konkrétumok nélkül érkezett a gazdasági bizottságba egy másik miniszterjelölt is. A közlekedési, hírközlési és energetikai tárca várományosa hobbijával szerette volna belopni magát a képviselők szívébe. Hónig Péter azt állította: szenvedélye BKV-val utazni. Másoknak viszont nincs más választásuk. Őket érinti érzékenyen, hogy Bajnai Gordon a tömegközlekedés állami támogatásának megnyirbálását, valamint a gázárkompenzáció csökkentését várja jelöltjétől. Hónig a megszorításokról nem beszélt, mindössze annyit említett: az energiahatékonysági támogatást körömszakadtáig védelmezi majd.

Az MSZP és az SZDSZ támogatta Hónig Péter kinevezését, az ellenzék nemmel szavazott, kivéve Selmeczi Gabriellát, aki tartózkodott.

"Az általunk ismert és általa szóbeli kiegészítésben is megerősített életpályája alapvetően eddig a nemzeti stratégiai vagyon kiárusításáról szólt" – mondta el Fónagy János a miniszterjelöltről. A Fidesz és a KDNP attól tart: Hónig kinevezése megnyitja az utat a Volán-társaságok privatizációja előtt.

A kormányfő kitart Ficsor Ádám jelölése mellett

Bajnai Gordon kormányfő azután is fenntartja Ficsor Ádám jelölését a titkosszolgálatok irányításáért felelős miniszteri posztra, hogy a Nemzetbiztonsági Bizottság nem támogatta kinevezését – közölte Budai Bernadett kormányszóvivő. Az MSZP is kitart a jelölt mellett, mert – mint Nyakó István pártszóvivő mondta – Ficsor Ádám demokrata. A parlamenti testületben öten mellette, öten ellene szavaztak, az SZDSZ-es Gulyás József tartózkodott. Demeter Ervin, a Bizottság Fidesz-es tagja az ülésen többször is jelezte, hogy szerinte a Nemzetbiztonsági Hivatal működése az alkotmányos kereteken kívül van. Ficsor Ádám kérte a képviselőt, hogy ha tud alkotmánysértésről, közölje – jelentette az MR1-kossuth Rádió tudósítója.

Balázs Péter felülvizsgálná a diplomáciai kapcsolatokat

A működőképesség határára jutott a külügy, a jelenlegi gazdasági helyzetben felül kell vizsgálni a diplomáciai kapcsolatokat – jelentette ki az európai ügyek bizottság meghallgatásán a külügyminiszter-jelölt. Balázs Péter a külügyi bizottság előtt a követendő magyar külpolitikáról azt mondta: mélyen nemzetinek kell lennie.

Támogatta a szakbizottság Gráf József kinevezését

Támogatta Gráf József jelöltségét az agrárminiszteri posztra a parlamenti szakbizottság. Meghallgatásán a jelölt azt mondta, hogy az ágazatban várhatóan 3-5 ezer embernek jut szezonális munka, a közmunkaprogramoknak köszönhetően pedig további 5-10 ezer új munkahelyre van lehetőség. Gráf József céljai között megemlítette a zöldség- és gyümölcstermesztés, valamint az állattenyésztés gyorsabb fejlődésének elősegítését.

Varga Zoltán olcsóbb és átláthatóbb tárcát akar

Módosítaná az önkormányzati törvényt az önkormányzatiminiszter-jelölt, ám ehhez szükség lenne az ellenzékre is – hangzott el Varga Zoltán bizottsági meghallgatásán. Hallgassa meg!

A tervek szerint kezdeményezi a kétharmados önkormányzati törvények módosításának újratárgyalását a miniszterjelölt, aki emellett olcsóbbá, átláthatóbbá és hatékonyabbá tenné a tárcát, és ezzel együtt azokat az ágazatokat is, amelyeket a minisztérium képvisel, köztük a sport, a turisztikai és az önkormányzati területet. Ennél többet azonban nem mondott Varga Zoltán dacára annak, hogy az ellenzék meglehetősen konkrét kérdésekkel bombázta, például azzal, hogy mi lesz a megyékkel, ami régóta vitatott kérdés. De sorjáztak a sportszakmai és a turisztikai kérdések is. Például, mikor történik meg a Puskás Ferenc stadion felújítása?

Varga Zoltán nem válaszolt konkrétumokban, az ellenzék emiatt bírálta is őt. Bánki Erik bizottsági elnök például azt mondta, hogy ő az első olyan jelölt, aki egyáltalán nem jön semmiféle konkrét programmal vagy tervvel a bizottsági meghallgatásra. A miniszterjelölt annyit mondott, hogy válság van, egyelőre tehát nem lehet fejlesztésekről beszélni. Az sem dőlt még el, hogy a kormányprogram konkrétan mit tartalmaz. Ennek hiányában tehát azt sem lehet megmondani, hogy mekkora lesz a tárca mozgástere. Végül Varga Zoltánt a sport és turisztikai bizottság tíz igen szavazattal hét nem ellenében támogatta.

Tiltakozás Vahl Tamás kartellügyeletei miatt

Kartell ügyei miatt tiltakozik Vahl Tamás gazdasági miniszteri jelölése ellen a Transparency International. Bajnai Gordonnak írt nyílt levelükben arra emlékeztetik a kormányfőt, hogy a jelölt által korábban irányított SAP Hungary Kft.-t a Gazdasági Versenyhivatal háromszor is elmarasztalta kartellvétségért. A Transparency International szerint a korrupció ellen harcolni kívánó kormánynak, nem egy kartellező cég korábbi vezetőjét kellene kinevezni a gazdasági tárca élére.

(hírTV, MR)