Hornung Ágnes felidézte: 2010-ben úgy döntött a kormány, hogy a családokat helyezi a középpontba, és „mindent a családok szolgálatába állít”. Úgy fogalmazott, ahhoz, hogy minél többen minél több gyermeket vállaljanak, otthon, anyagi biztonság, szabadidő, illetve munka szükséges.

Hirdetés

Európa „legnagyobb, legeredményesebb otthonteremtési programjának” nevezte a magyar kormány által bevezetett otthonteremtési programot, amelyre a 2024-ben bevezetett csok plusz „még rátett egy lapáttal”.

Jelezte: számos más támogatás szolgálja a családok anyagi biztonságát. Ezek között említette a családi adókedvezményt és a csed 100 elnevezésű intézkedést, amellyel a csecsemőgondozási díjat a korábbi bruttó kereset száz százalékára emelték.

Az államtitkár beszámolója szerint a munka és magánélet egyensúlyának megteremtésében is hatalmas előrelépés történt 2010 óta. Elmondta, 2010-hez képest háromszor annyi településen érhető el bölcsődei szolgáltatás, a bölcsődei férőhelyek száma pedig megduplázódott, 32 ezerről 65 ezerre emelkedett.

Korábban írtuk

„Ma minden család szabadon eldöntheti, hogy a szülő otthon szeretne lenni a gyermekével, vagy vissza szeretne térni a munka világába”

– magyarázta, hozzátéve: ha ezekkel az intézkedésekkel a kormány kiszámíthatóságot tud biztosítani, akkor „jóval könnyebben érjük el azt a célt, hogy minden vágyott gyermek megszülethessen”.

Az ehhez szükséges, folyamatosan bővülő eszközrendszert az elmúlt 13 év alatt dolgozta ki a kormány – idézte fel Hornung Ágnes, aki a gyakorlati intézkedéseken túl fontosnak nevezte „a családbarát eszmét” is, amely 2010 óta középpontban van.

Az államtitkár háláját fejezte ki a díjazottaknak, és megköszönte a Családháló Alapítványnak, amiért lehetőséget teremtett a családok támogatása terén tevékenykedő szakemberek elismerésére.