Hornung Ágnes az újjáépített karcagi Manóliget Bölcsőde épületének ünnepélyes átadóján azt mondta, hogy a beruházás mérföldkő a városban és a térségben élő családok számára.

Hirdetés

Egy fejlesztés mindig a közösség döntésén múlik – hangoztatta, hozzátéve: az ország települései, ahogy Karcag is, akkor tudnak a legjobb ütemben fejlődni és gyarapodni, ha az ott élők pontosan tudják, hogy mit akarnak és kellő hangsúllyal képviselik az álláspontjukat.

Beszámolt arról, hogy a négycsoportos Manóliget Bölcsőde több mint 700 millió forintból épülhetett meg, ebből a városnak mintegy 35 millió forint önrészt kellett biztosítania.

Magyarországon a bölcsődei fejlesztés megkülönböztetett figyelemben részesül – hangsúlyozta az államtitkár. Hozzátette: 2010-ben, a családbarát fordulat évében a kormány azt a célt tűzte ki, hogy minden erejével segíteni fogja azokat, akik családban szeretnének élni. Ehhez az alapoktól kellett újraszervezni az addigi balliberális kormány családpolitikáját, amely nemhogy támogatta volna, de inkább nehezítette a gyermekvállalást – mondta.

Megjegyezte: 2010 előtt gyermeket vállalni jóval nehezebb volt, a családok sokszor elszegényedtek, az akkori kormány „gyakorlatilag kihátrált a gyermekes családok mögül” – fogalmazott. Elvették az egy- és kétgyermekes családok adókedvezményét, a háromgyermekes családokét pedig rendkívüli mértékben csökkentették, ahogy csökkentették a gyes időtartamát is – jelezte.

Hornung Ágnes elmondta, olyan átfogó rendszert hoztak létre, amelyre a gyermeket vállalók bátran támaszkodhatnak; ma is azért dolgoznak, hogy komplex családtámogatási rendszer segítse a családokat.

Korábban írtuk

A munka és a magánélet kiegyensúlyozott kapcsolatát ma már csaknem 66 ezer bölcsődei ellátást biztosító férőhely segíti az országban, ami több mint duplája a 2010-es 32 ezer férőhelynek. Jelenleg már mintegy 1160 – azaz minden harmadik – településen biztosított a bölcsődei ellátás; ez 2010-hez képest három és félszer annyi települést jelent. A bölcsődei szakemberek bére 2010-hez képest átlagosan négyszeresére emelkedett – fűzte hozzá, kiemelve: a kapacitásbővítés és a fejlesztés továbbra is zajlik, több ezer férőhely építésén dolgoznak országszerte.

Hornung Ágnes úgy fogalmazott, az országos eredmények a helyi sikerek összességéből tevődnek össze. A bölcsődefejlesztést és a bölcsődei férőhelyek bővítését nézve látható, hogy Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében nagyot léptek előre. A vármegyében már 53 településen több mint 2200 bölcsődei ellátást nyújtó férőhely működik. A férőhelyek száma 2010-ben mintegy 1113 volt, 25 településen: a szolgáltatást tehát itt is sikerült megduplázni.

A különböző pályázatoknak köszönhetően a folyamatban lévő fejlesztésekkel további mintegy 160 bölcsődei férőhely jön majd létre a vármegyében – közölte. Karcag is szépen fejlődik, fontos intézmények újultak meg, mint például a Varró úti bölcsőde, és épülnek az újak is – fűzte hozzá.

Szepesi Tibor (Fidesz-KDNP), Karcag polgármestere a négycsoportos, 56 férőhelyes bölcsőde átadóján elmondta, hogy a fejlesztés a bölcsődefejlesztési programon belül nyújtott 672 millió forint támogatásból és az önkormányzat által biztosított 35 millió forintnyi önerőből valósult meg.

Arról beszélt, hogy a városban több neveléshez, oktatáshoz köthető beruházást adtak át az elmúlt időszakban. Ezek között említette, hogy teljesen felújították a Varró úti bölcsődét, 22 új férőhellyel bővítve az intézményt. Aki bölcsődét épít, az bízik a jövőben, és „mi itt, Karcagon bízunk a jövőben” – mondta.

Egy ilyen beruházás nem szól és nem is szólhat másról, mint a jövőről, az eljövendő nemzedékek biztonságáról – hangoztatta. A bölcsődék fejlesztésével, az új férőhelyek kialakításával a kisgyermekes szülők munkaerőpiaci visszatérésének elősegítését is támogatják – közölte a polgármester.

A korábban 42 férőhelyes bölcsőde 56 férőhelyesre bővült – hangzott el a Manóliget Bölcsőde átadóján.

Az eseményen jelen volt mások mellett F. Kovács Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője; Fazekas Sándor fideszes országgyűlési képviselő, Berkó Attila Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei főispán és Hubai Imre (Fidesz-KDNP), a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Közgyűlés elnöke.