Hornung Ágnes a Boldog Gizella Alapítvány szakmai napján elmondta, hogy a magyar családpolitika a világban egyedülálló módon az emberek teljes életútját lefedi a családi otthonteremtéstől a családi adókedvezményekig.

Hirdetés

Hozzátette: 2022-óta azon is dolgoznak a minisztériumban, hogy az emberek testi, lelki és szellemi egészséget is erősítsék.

A demencia olyan kórkép, amely világviszonylatban 55 millió embert érintett 2023-ban, és az új esetek száma meghaladja az évi 10 milliót – fűzte hozzá. A családokért felelős államtitkár azt mondta, hogy Magyarországon 250 ezer olyan ember van, akit demenciával diagnosztizáltak, azonban a kórkép által érintettek ennél jóval többen vannak, hiszen közéjük tartoznak a családtagok, barátok is, így ez a szám már meghaladja az egymilliót.

A minisztérium úgy döntött, hogy a társtárcák bevonásával kidolgozza a nemzeti demenciaprogramot Van értelme címmel. A program 2030-ig, több fázison keresztül, tudatosítani szeretné, hogy milyen jelek alapján vehető észre a demencia és mit kell tenni felismerése esetén – mondta.

Korábban írtuk

Hornung Ágnes beszélt arról, hogy a program második nagy pillérként szeretnék támogatni az otthongondozást, harmadik pillérként pedig az intézményi ellátást.

Hozzátette, hogy az érintettek bevonásával szeretnének új intézkedéseket bevezetni.

A kormány elé az elkövetkező hónapokban kerül a tervezet, amely már megjárt több döntéshozói fórumot is – fűzte hozzá az államtitkár.