Szőcs Gézát, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkárát Jasen Mesic horvát kulturális miniszter hívta meg a hagyományos nagy nyári rendezvényre a dél-adriai történelmi városba.

Szőcs Géza kabinetfőnöke, Elekes Botond az MTI megkeresésére Dubrovnikból telefonon elmondta, hogy a két vezető a 2012-2014-re szóló kulturális munkatervről tanácskozott, és Szőcs Géza szorgalmazta a filmes együttműködés megteremtését, különös tekintettel arra, hogy Horvátországban most készül a filmtörvény. Azt az elvárását is megfogalmazta, hogy a három éves kulturális munkaterv legyen rövidebb az eddig megszokottól, és kerüljön bele több konkrét együttműködési forma.

Elekes Botond megemlítette, hogy a tanácskozáson ott volt az egész horvát kulturális minisztériumi vezetés, köztük az államtitkár és a nemzetközi kapcsolatok főosztályvezetője. Megállapodtak abban, hogy a munkaterv kidolgozását meggyorsítják és várhatóan még ősszel alá is írják.

Szőcs Gézával folytatott tárgyalásán Jasen Mesic tárcája nevében külön is megköszönte a magyar kormánynak azokat az erőfeszítéseket, amelyeket Horvátország európai uniós csatlakozásának elősegítéséért tett.

Ezután Szőcs Géza részt vett a 62. Dubrovniki Nyári Játékok ünnepélyes megnyitóján, majd találkozott Ivo Josipovic horvát államfővel is.

(MTI)