Horváth Csaba elmondta: az a politikus, aki a pártjával szemben politizál és nyilvánosan megsérti az általa is megszavazott pártkongresszusi határozatot, miszerint a magánvéleményét nem a nyilvánosság előtt fogalmazza meg, hanem a párt belső fórumain, az valójában már nem tagja a szocialista pártnak.

Szerinte Gyurcsány már „praktikusan” kilépett a szocialista pártból, „lelkében ő ezt a lépést meghozta, és viselkedésében ő már nem párttag” – tette hozzá.

Hangsúlyozta, azt fogja javasolni, hogy Gyurcsány Ferenc ne legyen a Magyar Szocialista Párt tagja.

Mint elhangzott, a frakcióvezető azt is javasolni fogja, hogy ne várjanak a novemberi pártkongresszusig, hanem már előtt vonják le a „jogi konzekvenciákat”. Kérdésre válaszolva elmondta: a jogi konzekvenciák levonásán a volt miniszterelnök kizárását érti.

„Úgy látszik, hogy Gyurcsány Ferenc útja egy másik út, nem az MSZP útja, hanem egy másik párté, mi ebben sok szerencsét tudunk neki kívánni, de nem tudunk azon az úton menni” – hangsúlyozta.

Horváth Csaba szólt arról is, jó lenne békében elválni a volt miniszterelnöktől, mert lehetséges, hogy a jövőben szövetségesként újra együttműködhetnek.

(MTI)