A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség támogatásával munkácsi cserkészek, valamint a csonkaországi Vigyázók Had- és Kultúrtörténeti Egyesület elkötelezett önkéntesei lekaszálták a több méteresre burjánzott gazt, főleg az emberre is veszélyes allergéneket tartalmazó kaukázusi medvetalpat. Így most kulturált, méltó környezetben emlékezhetnek a magyarok az embertelen diktátumra, megerősítve az összetartozást és a szolidaritást, ami most, az elszabadulni készülő ukrajnai háború idején különösen fontos.

A Vigyázók elsődlegesen személyes, családi indíttatásból, de bajtársias elkötelezettségből is közel húsz éve kutatják, gondozzák a kárpátaljai első és második világháborús magyar katonasírokat. Mint az egyesület elnöke, Hangácsi István nyugállományú honvéd alezredes mondja, tartoznak annyival a hősöknek, hogy emberhez méltó nyughelyet biztosítanak és emléket állítanak nekik.

A Vigyázók nem csak hadisírkutatással, -gondozással foglalkoznak, hanem szovjet lágerekbe elhurcolt hadifoglyok és civilek felkutatásával, valamint ismeretterjesztéssel is.

A szentendrei székhelyű civil közösség tevékenységéről, hitvallásáról a közeljövőben a nyomtatott Demokratában olvashatnak riportot.

Beregszászi és vezérszállási temetők:

Hirdetés

Vereckei-hágó:

II. világháborús bunker és lövészárok:

Korábban írtuk