– Hogyan kezdődött a Hucul lovasbajnokság története?

– A hucul egy ősi, erős kötésű, zömök, kaukázusi hegyi ló, a tarpánnal együtt legközelebbi rokona az ősmagyar lovaknak. Kis termetű, nagy teherbírású és kiválóan mozog veszélyes, szerpentines hegyi terepen. Használták harcban és munkalóként is, az Osztrák–Magyar Monarchia alatt és Közép- Európában főként a hegyvidékeken. Annak ellenére, hogy alacsony termete és zömök teste miatt eddig nem sorolták a klasszikus versenylovak közé, kiváló ugrókészséggel rendelkezik, különleges, kiegyensúlyozott vágtájának köszönhetően a legalkalmasabb hátasló a lovas harcművészetekre, például a lovasíjászatra.

– A bajnokságon milyen sportágakban indulnak a lovak?

– A Gladyszow gálán egy speciális huculterepversenyen, úgynevezett „Hucul-ösvényen”, valamint klasszikus fogathajtás-maratonban és akadályhajtásban indulnak a lovak. A Hucul-ösvény egy ügyességi, kimondottan hegyi lovakra tervezet terepverseny, billenő pallókon, álló akadályokon, szerpentineken és emelkedőkön versenyeznek a lovasok. A bajnokság gladysowi döntőjén mintegy 50 lovas szerepel az ösvényen, és 10-12 hucul fut kettes fogatban a maratonon és az akadályhajtáson. A huculbajnokság már húszéves hagyomány Lengyelországban. A hucul tenyésztésében Gladyszow, a szlovákiai Kistapolcsány és a mi jósvafői állományunk a legkiemelkedőbb Európában, de kiváló tenyészettel rendelkezik még Románia és Ausztria is.

– Hogyan került a jósvafői ménes vezetősége kapcsolatba a lengyel gála szervezőivel?

– A Gladyszow gálán mi először 6-7 éve vettünk részt, akkor díszvendégként felkértek, hogy hagyományos postakocsit húzó hucullovainkkal vonuljunk fel, a Kazincbarcikától Wielickai sóbányáig vezető lengyel–magyar kereskedő útvonalon, a régi sóúton. A hagyományos postakocsival szállítottunk tokaji bort és egyéb reprezentatív ajándékot a hucul gálára. A gálán versenyzőként először négy éve vettünk részt, ekkor még csak külsős, vendéglovasokkal, akiket felkértünk a rendezvényre. Idén másodszorra indultunk, de ez alkalommal az Aggteleki Nemzeti Park saját fogathajtóival és lovasaival versenyeztünk, kiváló eredménnyel. A szeptemberi döntőbe a legjobb negyven-ötven lovas kerül be. Az idén rendezett gálán Boros Krisztián fogathajtó és segéd fogathajtója, Kovács János nyertek harmadik helyezést maratonban, Goral Tincs és Goral Sikkes nevű lovukkal, akadályhajtásban pedig Goral Táncos és Polan Savó nevű lovukkal. Aranyat nyert egyéniben, az ösvényen Goral Uncia és Goral Uganda nevű lovunk.

– Hírnevet szereztek a sportágakon kívül a tenyészszemléken is. Minek alapján döntenek a lovak kiválasztásáról?

– Az Aggteleki Nemzeti Parkhoz tartozó Jósvafői Hucul ménes az egyetlen hucul törzstenyészet Magyarországon, lovaink nemzetközi sikereket értek el mind fajtaszemlén, mind a viszonylag újdonságként ható sportversenyeken. Az éves bajnokság mellett kétévente részt veszünk fajtaszemlén, tenyészszemlén, ahol külső bírálat alapján díjazzák az állatokat. A júniusi szemlén, melyet a szlovákiai ménesgazdaságnál, Kistapolcsányban tartottak, Ousor Egér nevű lovunk nyert több kategóriában. A lovas sportversenyekhez minden harmadik életévét betöltő lovat belovagolnak és bekocsiznak a lovászaink. Azokat a lovakat, amelyek a készségvizsgán átmennek, felkészítik a fogathajtó versenyre és az ösvényre.

– Az idei nyertes magyar lovaknak máris híre ment Lengyelországban és Ausztriában is.

– Igen, az ösvényen már verhetetlennek bizonyul két lovunk, Goral Uncia és Goral Uganda. A két kanca osztrák méntől származik, tavaly fogathajtásban indultak, s két Európa-bajnokságot nyert ló fiaiért cseréltük őket be, melyek kifejezetten sportlovak. Tehát Uganda és Uncia jelenleg lengyel tulajdonban vannak. Időnként szükségünk van vérfrissítésre, s a ménes jövőbeli terveihez tartozik, hogy az eddigi őslóállományt a hucul sportlovak vérvonalával is kiegészítse.

– A jósvafői lovasiskola szerepet vállal a versenyeken?

– Szeretnénk minél több fiatal lovast is meghívni, idevonzani, az újonnan alakult hucul lovasiskolánkba. Az idei fejlesztésekben kulcsszerepe van a jósvafői lovasiskolának, ahol kifejezetten hucul lovasokat képzünk, gyerekeket, fiatalokat. Lovasainkkal jövő évben már szerepelni is fogunk a huculversenyen. Így nemcsak a ménest bővítjük sportlovakkal, hanem a hucul lovaglást, és a hucul ösvényt, mint új lovas sportágat, népszerűsítjük.

(villányi)


A lengyel–szlovák határ közelében fekvő, festői szépségű Gladyszow a hucultenyésztés fellegvára, a legősibb ménesgazdaság, mely kizárólag e ritka, apró termetű kaukázusi hegyi lovak tenyésztésével foglalkozik. A gladyszowi ménesgazdaság a lengyel sportminisztérium támogatásával rendez évente nemzetközi huculbajnokságot és -gálát, mely több száz lovast és több sportágat vonultat fel.