Húsvét nem folytatás, hanem változás: valami újnak, soha el nem gondoltnak a kezdete – mondta Bogárdi Szabó István püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke vasárnap a fővárosi budahegyvidéki református templomban.Bogárdi Szabó István húsvétvasárnapi igehirdetésében húsvét történetét felelevenítve szólt arról, hogy az asszonyok még végtisztességet adni mennek a sírkertbe, de már az új élet diadalhírével jönnek el onnan. Jézus üres sírja az új hírnek, az örömhírnek, a dicsőségnek az első szószéke – mondta.

Szavai szerint az angyalok kérdésében, hogy miért keresitek a holtak között az élőt, benne van már az örök élet reménye.

– A feltámadással abszolút új kezdődik: a bosszú, a számonkérés, a ritualizálás, az áldozatok hosszú története helyett elkezdődik a kegyelemnek és a szeretetnek a története – hangsúlyozta a püspök.

Bogárdi Szabó István szólt arról is, hogy ma is átélik az emberek, hogy a rombolásnak és a halálnak az erői időről-időre nekifeszülnek az életnek, és „elnyeléssel fenyegetik azt”.

– Az ember a saját önistenítő vállalkozásának az áldozata lesz, újra meg újra, és mennél inkább sikeres ebben a vállalkozásában Isten nélkül, Isten igazsága nélkül, Isten jó élet rendje nélkül, annál nagyobb és annál több az áldozat – fogalmazott a püspök.

Megdöbbentőnek nevezte, hogy internetes közösségi oldalon közzétett képek egyikén húsvéti táncmulatságra hívnak valahol Nyugat-Európában, egy másik képen pedig a kenyai egyetemen ártatlanul, hitük miatt legyilkolt keresztény hallgatók láthatók.

– Ilyen világban élünk, ezt tudja az ember – tette hozzá Bogárdi Szabó István.

Mint mondta, a legelesettebb állapotunkban, a „zsákutca” végén lehet azt kiáltani: „Eltévedtem, elvesztem. Keress meg, hogy éljek!”

Húsvétkor arról teszünk bizonyságot, hogy Isten megkereste és megtalálta Jézust, „megtalálta és feltámasztotta” – mondta Bogárdi Szabó István, hozzátéve, a feltámadott azt mondja magáról, azért jött, hogy megkeresse és megtartsa azt, ami elveszett, üdvözítsen és megtartson bennünket.

Bogárdi Szabó István azt hangoztatta, a feltámadás ünnepén azt hirdetik, hogy az eredendő bűnt megelőzi és felülmúlja az „eredendő igen”. Isten – mint folytatta – előbb mondott igen, mint nemet az emberre. Az ősi nemet megelőzi az örök igen.

Kijelentette, Jézus, az élő keres minket.

A húsvétvasárnapi istentisztelet úrvacsoraosztással fejeződött be.

MTI