A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a férfi 2011. március 26-án egy karddal halálra szúrt egy másik férfit. A Brit Kolumbia Tartományi Legfelsőbb Bíróság 2012. július 4-én életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte őt.

Hirdetés

Mivel a férfi a szabadságvesztés letöltésének megkezdését követően a büntetés-végrehajtási intézetből megszökött, vele szemben nemzetközi elfogatóparancsot bocsátott ki az intézet, valamint később a Quebec Tartományi Legfelsőbb Bíróság – olvasható a törvényszék közleményében.

Mint írták, a magyar bíróság kizárólag azt vizsgálta, hogy a meglévő információk szerint a kiadatás, illetve az ideiglenes kiadatási letartóztatás feltételei a keresett személy esetében fennállnak-e.

A férfival szemben a nemzetközi elfogatóparancsokban jelzett bűncselekmények közül – a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján – csak a büntetőeljárás lefolytatása érdekében kibocsátott nemzetközi elfogatóparancs alapján állnak fent a kiadatás feltételei – mutatott rá a törvényszék.

A bíróság a nem végleges végzésében rendelkezett arról, hogy az ideiglenes kiadatási letartóztatást meg kell szüntetni, ha a kanadai hatóságtól a kiadatási kérelem nem érkezik meg 2024. október 5-ig.

A törvényszék megfelelő jogi garanciát vár a kanadai igazságügyi hatóságtól arra, hogy a fogolyszökés miatti büntetőeljárás lefolytatását követően – az elítélt kérésére – őt a büntetés vagy intézkedés végrehajtására visszaszállítják Magyarországra.

Korábban írtuk

Továbbá arra is jogi garanciát várnak, hogy vele szemben alkalmazzák a specialitás elvét. Vagyis azt, hogy a kiadni kért személlyel szemben a kiadatását megelőzően elkövetett olyan más bűncselekmény miatt, amelyre a kiadatást nem engedélyezték, a megkereső államban nem folytatnak le büntetőeljárást, vagy vele szemben nem foganatosítanak személyi szabadságot korlátozó intézkedést – olvasható.

Közölték, a bíróság megkereste a magyar legfőbb ügyészt is, hogy ő nyilatkozzon a fogolyszökés okán Kanadában indult büntetőeljárás átvételével kapcsolatban.

A Fővárosi Törvényszék kitért az eljárás érdekességére is: a kiadatási ügyben a nemzetközi bűnügyi jogsegélyről szóló 1996-os törvény mellett a közönséges bűntettesek kölcsönös kiadatása tárgyában, Bécsben 1873-ban kelt és Magyarországon 1874-es, 1902-es, valamint 1937-es törvénycikkekkel kihirdetett államszerződés és pótjegyzőkönyvei alapján hozták meg döntését.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda szerdán a police.hu oldalon számolt be arról, hogy kedd délelőtt fogták el a férfit, amikor kiszállt egy Amszterdamból Budapestre érkező repülőgépből. Az országba való belépésénél testvére okmányával igazolta magát. A rendőrök a terminálon bilincselték meg, majd onnan állították elő a Repülőtéri Rendőr Igazgatóságra, ahol őrizetbe vették.

Azt írták, hogy a 32 éves férfi még 2011-ben karddal hátba szúrt egy magyar férfit, aki belehalt a támadásba; az elkövető ekkor elmenekült a helyszínről, de később önként feladta magát.

A férfit emberölés miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték, aminek a letöltését meg is kezdte. A börtönben azonban újabb, súlyos személyi sérüléseket okozó bűncselekményt követett el, így a kanadai hatóságok – 12 év után – megtagadták a feltételes szabadságra bocsátását. Az ezzel kapcsolatos meghallgatását követően dönthetett úgy, hogy megszökik.