A D66 (holland progresszív párt) és a CDA (holland Kereszténydemokrata Tömörülés) ideiglenesen ki akarja tiltani Magyarországot a schengeni térségből, azzal érvelve, hogy az ország túl sok orosz állampolgárt enged be az országba ellenőrzés nélkül. A pártok felszólították Dick Schoof miniszterelnököt, hogy támogassa az ideiglenes „felfüggesztést” Európában mindaddig, amíg Magyarország nem javítja az oroszok ellenőrzését – számolt be róla az NL Times a Nos.nl alapján.

Hirdetés

A schengeni megállapodás biztosítja a személyek szabad mozgását a schengeni megállapodásban részt vevő 22 uniós tagállam, valamint Izland, Norvégia, Svájc és Liechtenstein között.

Ha Magyarországot felfüggesztik, akkor az ország határain útlevél-ellenőrzés lesz, és nem lesz szabad a személyek és áruk mozgása.

Az Európai Tanács keddi ülése előtti parlamenti vitában, amelyen Schoof is részt vesz, a D66 és a CDA arra kérte a holland miniszterelnököt, hogy határozottan érveljen a felfüggesztés mellett.

„Amíg Magyarország vörös szőnyeget terít az orosz vendégmunkásoknak, akiket nem ellenőriznek, addig szükség van ilyen intézkedésekre”

– nyilatkozta Jan Paternotte, a D66 parlamenti képviselője. Elmondta, hogy az elmúlt években 400 orosz embert toloncoltak ki Európából kémkedés gyanújával, és egy Limburg melletti NATO-bázison csak hajszál híján sikerült elkerülni egy drónnal végrehajtott szabotázsakciót.

A magyar kormány korábban leszögezte, hogy a külföldi állampolgárok egyszerűsített beutazása kizárólag munkavállalás céljából engedélyezett, szigorúan szabályozott eljárás keretében, és valójában Brüsszel engedte be migránsok millióit ellenőrizetlenül az Európai Unióba, miközben nem hajlandó hozzájárulni a magyar határvédelem költségeihez – emlékeztet a Mandiner.

Korábban írtuk