Az elemzésben kiemelték, hogy a csok plusz településtípustól vagy az ingatlan korától függetlenül igényelhető, és akár a falusi csokkal, illetve a babaváró hitellel együtt is igénybe vehető. Emellett pozitív hatással jár a falusi csok támogatási összegeinek emelkedése, amely a kistelepüléseken fokozhatja a keresletet. A lakástámogatási rendszerhez idén várhatóan társul egy új, energetikai korszerűsítést célzó otthonfelújítási program, így a csok plusz a lakásvásárlás mellett lehetőséget adhat majd a vásárlással egybekötött felújításra is.

Hirdetés

Jelezték továbbá, hogy egy MNB-rendelet szerint idén január 1-jétől 20 százalék helyett 10 százalékos önerővel is felvehetnek lakáshitelt azok, akik a hitelkérelem benyújtásának napjáig nem töltötték be a 41. életévüket, és nincs 50 százaléknál nagyobb tulajdonrészük más ingatlanban.

Az új támogatási rendszerben az új, illetve a használt lakásokra vonatkozó támogatási feltételek megegyeznek, ami a megfizethetőbb árú használt lakások felé vezetheti a vásárlókat, így továbbra is a használt lakások piaca maradhat a lakáshitelezés motorja.

A tavalyi 90-100 ezer körüli tranzakciószám az elmúlt 10 évben a leggyengébb volt, ennél kevesebb adásvétel 2013-ban volt utoljára. Az a vásárlóréteg, amely a csok plusz hatására újra aktívvá válik, a tavalyihoz képest akár 10-20 ezerrel több lakástranzakciót valósíthat meg 2024-ben – írták az elemzésben. Hozzátették, hogy a befektetők ingatlanpiaci aktivitása is emelkedhet a 10 százalék alá csökkenő állampapírhozamok miatt, ami tovább növelheti a tranzakciókat, elsősorban Budapesten és a nagyvárosokban.

Korábban írtuk

Az alapkamat csökkentésével párhuzamosan a hitelkamatok további csökkenésére is számít az MBH, ami szintén felpörgetheti az ingatlanpiacot. A hitelpiacon 2024-re bővülés várható, de várhatóan még nem tér vissza a 2021-2022-ben látott volumen. Az új csok plusz program a korábbiaknál nagyobb összegű elérhető kamattámogatott hitel révén elmozdíthatja a mélypontról a hitelből vásárlók arányát – áll az elemzésben.