Február 1-től módosult a Büntető törvénykönyv, ezzel együtt szigorodtak a gyülekezéssel kapcsolatos jogszabályok. „Aki mást egyesülési vagy gyülekezési jogának gyakorlásában erőszakkal vagy fenyegetéssel jogtalanul akadályoz, az bűntettet követ el. Ennek előkészülete esetén pedig vétséget” – magyarázta az MR1-Kossuth Rádiónak a legfontosabb változást Samu István, az Országos Rendőr-főkapitányság rendészeti főigazgatója.

Ez azt is jelenti, hogy nem lehet például tojást, narancsot, vagy egyéb tárgyakat dobálni egy rendezvényen, de szankciókra számíthat az is, aki kiabálással, kereplővel, vagy sípokkal – rendőrségi megfogalmazás szerint – zavaró hangkeltéssel próbál megzavarni egy eseményt.

Büntethetővé vált a hivatalos személy elleni erőszak előkészülete is, tehát ha valaki a rendőrök megtámadására alkalmas eszközökkel érkezik egy rendezvény helyszínére.

Ma hajnalban egyébként már két helyszínen is találtak Molotov-koktélokat a fővárosi rendőrök. Két palack a Bazilika oldalánál, másik kettő pedig onnan 100 méterre, az Arany János utcában a járda és az egyik ablak közötti üregből került elő.

A szigorítások miatt egyébként szabálysértést követnek el azok, akik engedély nélkül demonstrálnak, vagy akik nem az előre bejelentett helyszínen, vagy útvonalon szervezik meg az adott eseményt, csoportos rendzavarás esetén pedig jelentősen emelkedtek a kiszabható büntetési tételek.

Az ORFK rendészeti főigazgatója elmondta, a rendőrség felkészült az új jogszabályok betartatására, a változásokat az állomány tagjaival oktatáson ismertették. Samu István hozzátette: hétfő reggelig országszerte fokozott ellenőrzésekre lehet számítani, a rendőrök pedig, ha jogsértést tapasztalnak, határozottan fel fognak lépni.

(MR)