Vona Gábor háttérbe vonult, de a pártvezetésben még mindig ott vannak az emberei. Vajon a Toroczkai László-féle radikális vonal, vagy a Sneider Tamás-féle néppárti vonal jön ki győztesként a tisztújító kongresszuson? A témában Deák Dániel politológus, a Figyelő főmunkatársa és Ember Zoltán, az Iránytű Intézet kutatásvezetője volt a Plusz-mínusz vendége az Echo TV-n.
 

Fotó: MTI, archív


Fotó: MTI, archív, illusztráció

Valószínűleg nincs még egy olyan politikus a Jobbikon belül, mint Vona Gábor, akinek hasonló kiállása és ismertsége lenne, mint a Jobbik lemondott elnökének, emiatt merülhetett fel a társelnöki rendszer létrehozása – jelentette ki Ember Zoltán.

A politológus hozzátette: Sneider Tamás és Gyöngyösi Márton egymás kiegészítői, Sneider nagyon elfogadott a szervezeten belül, Gyöngyösinek pedig diplomáciai múltja van, sok nyelven beszél, világlátott ember. 

Deák Dániel felidézte: mindkét politikus múltjában vannak zűrös ügyek, ami támadási felületet adhat. Sneider Tamás fiai ellen zajlik egy eljárás rasszista cselekedetek miatt, Gyöngyösi Márton pedig választási megfigyelő volt a sokak által vitatott krími népszavazás során, és emiatt ki is utasították Ukrajnából. A politológus szerint a Jobbiknak vagy új politikust kellene vezetővé tennie a párton belülről, vagy olyat, akinek nincs ennyi zűrös ügye.

Ember Zoltán úgy látja, hogy ez a két politikus a néppártosodás mintapéldánya.

„Azt az ívet, amit Vona Gábor bejárt, azt ők ugyanúgy megtették” – jelentette ki.

Deák Dániel szerint jelenleg a Jobbikban minden vezető tisztségben Vona emberei vannak, így Toroczkai Lászlónak kisebbsége van a párton belül.

„Ha esetleg Toroczkai László elindulna a pártelnöki posztért, akkor lehetnek meglepetések, mivel ezzel kapcsolatban nincsenek világos számadatok” – hangsúlyozta, majd emlékeztetett: a néppártosodás hatására Vona Gábor támogatottsága jelentősen csökkent, a választók szerint hiteltelen, ha valaki egyik hónapról a másikra gyökeresen megváltoztatja az álláspontját. Ilyen volt például a melegkérdés, ebben az esetben egy éven belül óriási ellentmondásba keveredett a pártelnök.

A Jobbikon belül kialakult identitásválság a néppártosodásnak köszönhető – szögezte le Deák Dániel.

A teljes adás:

(echotv.hu)