II. János Pál pápa a 20. század történelemformáló személyisége volt. Élete például szolgálhat minden keresztény és hitkereső ember számára. A közszolgálati média képviselői sajtótájékoztatón jelentették be, hogy tévé- és rádiócsatornáik április utolsó hétvégéjét Róma egykori püspöke boldoggá avatási szertartásának szentelik.

II. János Pált már életében szentként tisztelték. Hat éve, amikor az egész világ a pápától búcsúzott, a temetési szentmisén résztvevők közül sokan „Santo subito” („azonnal szent”) feliratú táblákkal vonultak fel annak a régi gyakorlatnak a szellemében, amely szerint a közismerten szentéletű embereket haláluk után azonnal, közfelkiáltással nyilvánították szentnek. Bár utódja és jó barátja, XVI. Benedek pápa ekkor még türelemre intett, a kanonizációs eljárás mégis rövid idő alatt lezajlott. II. János Pál húsvét második vasárnapjának, Az Isteni Irgalmasság ünnepének előestéjén hunyt el, az idén pedig ezen az ünnepen avatják boldoggá.

2011. május elsején és az azt megelőző napokban a hazai közszolgálati média is emléket állít a Szentatyának.

(Fotó: Zih Zsolt)

A közvetítés és az ahhoz kapcsolódó műsorok részleteit Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek jelenlétében sajtótájékoztatón jelentették be a közszolgálati média képviselői kedden, Budapesten. Mint elhangzott, a közmédia-rendszer összefogásának köszönhetően az MTI Hírcentruma tudósít, a Magyar Televízió, a Duna Televízió és a Magyar Rádió pedig mintegy kéttucat műsorral segíti majd a nézőket és a hallgatókat abban, hogy közelebb kerüljenek a pápa személyéhez. „II. János Pál a kommunikáció pápája volt. Értett a média nyelvén, s mondanivalóját a legkülönbözőbb módon, a művészetek, a tömegrendezvények, a teológiai megnyilatkozások nyelvén tudta közvetíteni. Szót tudott érteni a más vallásúakkal, a nem hívőkkel, és a különböző kultúrájú emberekkel” – mondta el a rendezvény után Erdő Péter bíboros.

Majd hozzátette: „Méltó az emlékéhez, hogy a boldoggá avatás szertartása útján újra üzenhessen nekünk, s tovább adja azt az örömet és erőt, ami belőle mindig sugárzott.” Böröcz István, az MTVA vezérigazgatója kiemelte, a vallási műsorok megújítására készül a magyar közmédia, mert ezeknek a műsoroknak, túl azon, hogy a hitet kell erősíteniük, általános emberi értékeket is kell közvetíteniük. Ókovács Szilveszter, a Duna Televízió vezérigazgatója egy 1992-es felvétel felelevenítésével hívta fel a figyelmet arra, hogy a hazai média mennyit köszönhet II. János Pálnak: a Duna Televízió indulásakor a Szentatya magyarul elmondott beszédében adott útmutatót a médiumnak. Barlay Tamás, az MTVA nemrég kinevezett vallási főszerkesztője szerint pedig jelképesnek tekinthető, hogy az új főszerkesztőség ilyen jeles programmal, II. János Pál pápa boldoggá avatásának közvetítésével kezdheti meg a közös munkát.

Karol Jozef Wojtyla lengyel bíborost 1978. október 16-án választották pápává. Személyében 455 év óta az első nem olasz származású főpap lehetett Szent Péter utódja. A Szentatya a II. világháború utáni időszak meghatározó szereplőjévé vált, bátorítást adott a változást követelő kelet-európai népeknek, nagyban hozzájárult a kelet-nyugat között felépített falak lebontásához. Komolyan vette lelkipásztori feladatát, 104 országban látogatta meg híveit, nem egy helyen az üldözötteknek nyújtott vigaszt. Krisztus tanításai nyomán a megbékélést kereste, párbeszédet kezdett más keresztény egyházakkal, s a pápák közül elsőként látogatott a római zsinagógába. A demokrácia elkötelezett híve volt, felemelte szavát a társadalmi és gazdasági megkülönböztetés ellen. A túlfeszített munka aláásta egészségét, az orvosok 1991-ben megállapították, hogy Parkinson-kórban szenved. Nagy türelemmel viselte betegségét, s 2005. április 2-án bekövetkezett halálának híre az egész világot megrázta. „Isten szolgáinak szolgája” – jellemezte magát Nagy Szent Gergely pápa. Késői utódja is méltó volt e címre, hiszen egész életében híven szolgálta nemzetét, a világegyházat, s minden egyes embert.


A közmédia programkínálata II. János Pál pápa boldoggá avatásáról

Magyar Televízió

A Magyar Televízió április 30-án, szombaton a Velünk élt című műsorban a pápa 1991-es és 1996-os magyarországi látogatását idézi meg (április 30., 22.55, m1 és május 1., 22.50, m2). Május 1-jén, vasárnap 9.30-kor (a Katolikus krónika után) pedig mindkét csatornán a pápa életútjáról készített összeállítás látható majd sok szubjektív meglátással Egy pápa életrajza címmel. Ezt követően a Magyar Televízió élőben közvetíti II. János Pál boldoggá avatási szentmiséjét Rómából (10.00, m1, m2). A stúdióban T. Katona Ágnes szerkesztő-műsorvezető és Dr. Pákozdi István egyetemi lelkész, teológiai tanár emlékezik az egyházfőre. Az ünnepnek egy olasz-lengyel történelmi film: Karol – Az ember, aki pápa lett is emléket állít, az első részt április 28-án, csütörtökön (21.40), a másodikat pénteken tekinthetik meg az érdeklődők az m1-en (21.05). A filmalkotás Karol Wojtyla ifjabb éveit dolgozza fel, Lengyelország második világháború alatti német és szovjet megszállásának időszakát.

Duna Televízió

A Duna Televízió május 1-jén tematikus összeállítást szentel II. János Pál pápa boldoggá avatásának. 10 órától az MTV csatornáival párhuzamosan a Duna Televízió is élőben közvetíti a boldoggá avatási ceremóniát Rómából. A közvetítés előtt a II. János Pál pápa – Félelem nélkül című filmet vetíti a csatorna (9.30), amelyben Karol Wojtyla életútját idézik fel, 15.50-től pedig a II. János Pál magyar földön című összeállítást a pápa magyarországi látogatásainak jelentőségéről. Ezen a napon a Duna TV több műsora is foglalkozik II. János Pállal: az Élő egyház (12.35) például a pápa rendhagyó egyházfői tevékenységét mutatja be, majd a Kikötő – Extra (19.00) Karol Wojtyla a színház és az irodalom iránti élénk érdeklődését eleveníti fel. A Heti hírmondó (19.45) politikai, közéleti szempontból járja körül a pápa személyét, a Klubszoba (20.30) vendégei pedig arról beszélgetnek, hogy világnézettől függetlenül miért példakép a ma embere számára a Szentatya. A Duna II. Autonómia a II. János Pál – Isten elszánt szolgája című kétrészes dokumentumfilmet vetíti április 30-án és május 1-jén (19.30), majd Ennio Morricone: Dal az elrejtezett Istenről című művét (21.30), amelyet II. János Pál írásaira komponált a zeneszerző Krakkó fennállásának 750. évfordulója alkalmából.

A tematikus nap előtt, április 30-án vetíti az Isten kezében című filmet Páljános Ervin szentendrei II. János Pál pápa egészalakos szobrának születéséről a Duna Televízió (12.05), a Törzsasztal vendégeinek beszélgetését II. János Pál pápa személyéről (16.10), illetve Az aranyműves boltja, Karol Wojtyla művének Kecskeméten rögzített, színpadi változatát is műsorára tűzi a csatorna (18.55).

Magyar Rádió

A Magyar Rádió május 1-jén már hajnalban foglalkozik II. János Pál boldoggá avatásának ceremóniájával: az MR1-Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában (6.00) egyházi vezető, lengyel történész és diplomata méltatja a lengyel pápát, valamint nyilatkozik Perjés Klárának a pápa egykori fotósa. Az adás felidézi azokat a hangfelvételeket is, amelyeken a pápa magyarul üdvözölte híveit Esztergomban. Aznap a déli és a délutáni Krónika (12.00, 17.30) is beszámol a ceremóniáról, a délutáni Disputában (16.00) pedig A magyar vonatkozású boldoggá és szentté avatások a történelemben címmel szerepel majd riport. Az MR3-Bartók Rádió május 1-jén, vasárnap a Muzsikáló reggelben (8.00), illetve a Musica Sacra – Egyházzenei Magazinban (15.05) foglalkozik a jeles nappal, ez utóbbi műsorban részletek hangoznak el abból a felvételből, amelyen II. János Pál Pápa liturgikus tételekben énekel.


Részletes műsorkínálat

Április 29., péntek

21.40 m1 – Karol – Az ember, aki pápa lett – történelmi film, 2/1. rész

Április 30., szombat

12.05 Duna Televízió – Isten kezében

16.10 Duna Televízió – Törzsasztal

18.55 Duna Televízió – Az aranyműves boltja

19.30 Duna II. Autonómia – II. János Pál – Isten elszánt szolgája – dokumentumfilm, 2/1.

21.05 m1 – Karol – Az ember, aki pápa lett – történelmi film, 2/2. rész

22.55 m1 – Velünk élt – Összeállítás a pápa magyarországi látogatásairól

Május 1., vasárnap

6.00 MR1-Kossuth Rádió – Vasárnapi újság

8.00 MR3-Bartók Rádió – Muzsikáló reggel

9.00 m1 – Katolikus krónika

9.30 m1-m2 – Egy pápa életrajza – A lengyel pápa életrajza sok szubjektív meglátással

9.30 Duna Televízió – II. János Pál pápa – Félelem nélkül

10.00 m1, m2, Duna Televízió – II. János Pál pápa boldoggá avatása – Élő közvetítés Rómából

12.00 17.30, MR1-Kossuth Rádió ¬– Krónika

12.35 Duna Televízió – Élő egyház

15.05 MR3-Bartók Rádió – Musica Sacra – Egyházzenei Magazin

15.50 Duna Televízió – II. János Pál magyar földön

16.00 MR1-Kossuth Rádió – Disputa

19.00 Duna Televízió – Kikötő – Extra

19.30 Duna II. Autonómia – II. János Pál – Isten elszánt szolgája – dokumentumfilm, 2/1.

19.45 Duna Televízió – Heti hírmondó

20.30 Duna Televízió – Klubszoba

21.30 Duna II. Autonómia – Ennio Morricone: Dal az elrejtezett Istenről

22.50 m2 – Velünk élt – Összeállítás a pápa magyarországi látogatásairól

23.40 m2 – II. János Pál pápa boldoggá avatása – A közvetítés ismétlése felvételről