Az első két évben a Gyerekszem Filmfesztiválra összesen 360 alkotás érkezett, melyek közül 110 munkát díjazott a szakmai és a diákzsűri. Az idei fesztiválra 220 filmmel neveztek a filmkészítő gyerekek. Az alkotások több mint a fele külföldről érkezett.

Szinte hihetetlen, hogy a fesztivál híre milyen messzire jutott, hiszen dél-koreai, és finn gyerekektől is érkeztek bájosan elkészített filmek, Horvátországból és Belgiumból pedig animációs remekekkel örvendeztették meg a zsűrit a gyerekek. A Studio DA nevű filmes csoport rákos gyerekeknek tart animációs foglalkozásokat, filmjeik mindegyike bekerült a fesztivál versenyprogramjába. Ezen kívül Spanyolországból, Görögországból, Finnországból, Szlovákiából és Erdélyből neveztek filmeket. Nagy öröm, hogy az előző fesztiválok több díjazottját az idén is üdvözölhetjük a versenyprogramban.

A Schwechtje Mihály vezette előzsűri 136 filmet választott a fesztivál versenyprogramjába, 84 filmet pedig az információs kategóriában vetítenek. A filmek értékes díjakért versenyeznek, amelyeket idén Tóth Tamás filmrendező által vezetett, magyar és külföldi filmes, pszichológus és animációs szakemberekből álló zsűri ítél oda, de az elmúlt évekhez hasonlóan a diákzsűri is oszt ki díjakat.

A fesztiválon idén is bemutatkoznak a budapesti és vidéki gyermekotthonokban és iskolákban működő Gyerekszem filmszakkörök. A Gyerekszem egyesület idei filmkészítő szakköreit a MOL és a Raiffeisen bank támogatja, akik a nyertes alkotóknak különdíjakat ajánlottak fel.

Az idei fesztivál a családon kívül élő külföldi gyerekekre is gondolt: a fesztiválnapokon „Budapest Szíve” címmel szlovák, lengyel és cseh gyerekek workshop-on vehetnek részt a Visegrádi Alap támogatásával, ahol a fesztiválról és a főváros előre megadott emblematikus helyszíneiről forgatnak filmeket filmszakos egyetemi hallgatók és vágók közreműködésével.

A fesztiválon a vetítések mellett a már megszokott módon szombaton és vasárnap animációs filmkészítés lesz, ahol a gyerekek kipróbálhatják a homok és papírkivágásos animációt Szoboszlay Péter és a Képről Képre Műhely vezetésével, lesz maszk- és jelmez-bemutatók, ahol Breckl János válogatott jelmezeibe bújhatnak az érdeklődő gyerekek, valamint kiállítás, filmes szakmai konzultáció az alkotókkal és szakmai konferencia. A 18-án pénteken megrendezésre kerülő konferencia idén a gyerekekkel való filmes munka lehetséges pedagógiai és terápiás irányaival foglalkozik.

A zsűri külföldi tagja a horvát SAF animációs stúdió vezetője, Edo Lukman. A fesztivál külföldi vendégei közt van a kijevi Studio Krok, akiknek az animációs filmjei versenybe kerültek, a spanyol Josep Arbiol, aki a fesztivál szakmai konferenciáján, péntek délelőtt 9-től a többi előadóval együtt a gyerekek filmkészítésének lehetséges pedagógiai és terápiás irányait veszi gorcső alá.

Az érdeklődök a szlovák Early Melon és a horvát Fourrivers Filmfesztivál válogatott filmjeit is láthatják vasárnap délelőtt. Szintén vasárnap kerülnek vetítésre a Busho, az Anilogue és az Egyszervolt.hu filmjei.

A verseny- és információs filmeket péntek délután és szombat egész nap láthatja a közönség. A versenyfilmeket angol felirattal vetítjük, de az angolul nehezebben értő és olvasó gyerekek tolmácsgépen keresztül, magyar nyelven is követhetik.

Macskássy Katalin díj

Idén első alkalommal díjat alapított. a Gyerekszem Művészeti Egyesület is. A Macskássy Katalin animációs rendezőről elnevezett díjat ezentúl minden évben az a szakember kapja, aki alkotó-nevelő módon filmes projektet hoz létre gyerekekkel. Az Orosz István grafikus művész, Bollók Csaba filmrendező, és Fecskó Edina pszichológusból álló kuratórium 2011-ben Szoboszlay Péter Balázs Béla díjas rajzfilmrendezőnek, a Képről Képre animációs műhely vezetőjének adományozza a Macskássy-díjat. A díj Ligeti Edina alkotása.

A zsűri szombat este dönt a helyezésekről, melyeket vasárnap 13.30-kor az ünnepélyes gálán hirdet ki az Uránia nagytermében.

A díjátadó után, 15 órakor láthatóak lesznek a nyertes alkotások és a Visegradi workshopon készült filmek.

A fesztivál utáni hetekben a nyertes munkákból készült válogatás blokk látható lesz a Puskin mozin kívül Békéscsaba, Győr, Pécs, Kecskemét art filmszínházaiban.

A rendezvény ingyenes, de a vetítésekre előzetes helyfoglalás szükséges az Uránia jegypénztárában telefonon (06 1 486 34 00), vagy interneten (http://www.urania-nf.hu).

A rendezvény és a workshopok 2011-es fő médiatámogatója a Port.hu, amely a helyszíni közönségszavazat nyertesének ajánlott fel különdíjat.

További információ: info@gyerekszemfilmfesztival.hu

Folyamatosan a fesztivál weboldalán: www.gyerekszemfilmfesztival.hu, valamint a fesztivál Facebook oldalán: http://www.facebook.com/home.php#!/pages/Gyerekszem/160757410605756