A Hír Televízió birtokába jutott dokumentum alapján az egészségbiztosítási pénztárak már legalább másfél hónapja tartanak közvetítő cégeken keresztül tagtoborzást, miközben Horváth Ágnes miniszter szerint ezt legálisan csak január elsejétől tehetnék meg. A toborzás a piramisjáték elvére épül, azaz a beszervezett háziorvosok fejpénzt kapnak a betegekért. Ha pedig az orvos további kollégáit is meg tudja győzni, újabb pénzhez juthat.

Hargitai János, a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke orvosoktól kapott egy szemináriumi jelentkezési lapot. A rendezvényt november 10-én tartották, akkor még több mint egy hónap volt vissza az egészségbiztosítási törvény parlamenti végszavazásáig. A szervező egy fővárosi székhelyű országos hálózattal rendelkező tanácsadó cég. A szemináriumon részt vevő, de nevük elhallgatását kérő orvosok egybehangzóan állítják, a rendezvényen leendő egészségbiztosítási pénztártagokat toboroztak. A rendszer a klasszikus multi-level marketing elve alapján működik, azaz minden új beszervezett után újabb pénzt kap az orvos.

A szeminárium résztvevői konkrét összegeket is elárultak. Egy beteg fejpénze 2000 forint, de ha a háziorvos időben beszáll, az általa meggyőzött kollégájának minden páciense után is kap 1000 forintot. A Baranya megyei napilap értesülései szerint az egyetlen kikötés, hogy a betegek végül a cég által képviselt egészségpénztár tagjai legyenek. Horváth Ágnes miniszter a törvény elfogadása után úgy nyilatkozott, a biztosítók csak jövőre kezdhetik meg a tagtoborzást.

(hirtv.hu)