A Demokrata fotóriportere, Vermes Tibor testközelből vehette szemügyre a helikoptert, majd a felhők közé is emelkedett vele. Az Airbusról, az utazásról és a szarajevói katonai bemutatóról készült felvételeit alább, több képgalériában tekinthetik meg.

Hirdetés
Fotó: Demokrata/Vermes Tibor

Októbertől a Magyar Honvédség egyik új Airbus H225M típusú helikoptere váltja le az EUFOR-ba légi szállítási feladatokra felajánlott Mi-17 helikoptert – jelentette be Kutnyánszky Zsolt, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős államtitkára a Szarajevó melletti Butmir táborban.

Az államtitkár hangsúlyozta, a magyar katonák nemzetközi elismertségét bizonyítja, hogy az Európai Unió bosznia-hercegovinai missziójának vezetését ebben az évben magyar parancsnok látja el Sticz László vezérőrnagy személyében, a magyar haderőfejlesztés eredményeit pedig bizonyítja a világ egyik legjobbjának számító új, nagy hatótávolságú taktikai katonai szállító helikopter is.

Fotó: Demokrata/Vermes Tibor
Kutnyánszky Zsolt

“Elhivatott katonáink szolgálatát hamarosan egy, a XXI. századi technológiát képviselő Airbus H225M segíti majd itt, Bosznia-Hercegovinában„ – tette hozzá Kutnyánszky Zsolt.

Korábban írtuk

Az új helikopter már bizonyított Macedóniában az erdőtüzek megfékezésében, és mostantól missziós feladatot lát el Bosznia-Hercegovinában. Két hónapon belül a Szarajevó melletti katonai bázison áll majd készenlétben.

A táborban a magyar katonákhoz szólva Kutnyánszky Zsolt arról beszélt, hogy kiemelt figyelem irányul szolgálati helyükre, az Európa békéje szempontjából meghatározó jelentőségű Nyugat-Balkánra, és az EUFOR legnagyobb kontingensét adó Magyar Honvédség katonáiként példamutatóan helytállnak.

Hangsúlyozta, hogy a magyar európai uniós félév prioritásai között pedig szerepel a védelempolitika megerősítése, a nyugat-balkáni régió integrációjának felgyorsítása, valamint az illegális migráció visszaszorítása, amely szintén érinti a térséget a rajta átvezető illegális migrációs útvonalak miatt.

Dr. Sticz László vezérőrnagy elmondta, hogy Bosznia-Hercegovina biztonsági helyzete alapvetően nyugodt, a kihívások kevésbé a biztonsági, inkább a politikai vonalon jelentkeznek. Az EUFOR magyar parancsnoka hangsúlyozta, hogy a békés és biztonságos környezet fenntartása a helyi hatóságok feladata, és szükség esetén ebben támogatja őket a nemzetközi misszió.