Egyebek mellett hazugsággal vádolta ifjabb Lomnici Zoltánt tegnapi írásában a Soros-támogatott 444.hu. A liberális portál a demokrata.hu Jogunk van az önvédelemhez című írására  – amelyben Lomnici Zoltán nyilatkozott – reagálva fogalmazta meg állításait.

Ifjabb Lomnici Zoltán tételesen cáfolja a 444.hu vádjait és kiigazítja a portál csúsztatásait honlapunknak is eljuttatott reagálásban.

„A 444 hasábjain Herczeg Márk tollából egy újabb szösszenetet olvashattunk, Ifj. Lomnici Zoltán szerint az 508 milliós támogatás, amit a CÖF-CÖKA az állami MVM-től kapott, nem közpénz címmel.

A hírportál az eddigi gyakorlatnak meglelően valótlanságokat állít, illetve valós tényeket hamis színben tüntet fel. A jogi lépések megtétele mellett, az olvasók tájékoztatása érdekében, a szerző állításaival kapcsolatban az alábbiakat szeretném rögzíteni.

1. Tárgyügyben a szervezetet képviselő ügyvéd a támogató hozzájárulása nélkül valóban nem adhat ki adatokat, az ügyvédi titoktartás kötelezettsége miatt, de az adományozó szolgáltathat információt.

2. Az állami tulajdonban lévő MVM Zrt. a jogszabályok értelmében rendelkezik szabadon felhasználható forrásokkal, amely nem minősül közpénznek.

3. A 444 azt állítja, hogy a Soros György által pénzelt magyarországi szervezetek csupán a töredékét kapják annak az összegnek, amelyet az MVM Zrt. bocsátott a CÖF-CÖKA rendelkezésére.

A Soros György által életben tartott 444 pontosan tudja, hogy Soros György jóval több mint félmilliárd forintot áldozott „civil” szervezetei fenntartására, ez az összeg meghaladja az elmúlt években a 40 milliárd forintot. A Budapesti Nyílt Társadalom Intézet Alapítvány (civil szervezet) bírósági letétbe helyezett mérlege alapján:
Támogatások: 2014-ben: 15,6 milliárd Ft
2015-ben: 22,3 milliárd Ft
Ügyvezetőnek nyújtott juttatás: 2014-ben 57,3 millió Ft
2015-ben: 58,1 millió Ft

Nyilván Herczeg Márk, a cikk szerzője is érzékelte a támogatások közötti különbséget, de ha a valóságot írja le, nemcsak a cikke vesztette volna értelmét, hanem állása is veszélybe került volna. Uj Péter főszerkesztő és a Soros Györgyöt a lapnál képviselő Valer Kot és Maria Nemcová nem ezt várta újságíró barátunktól.

Úgy vélem ugyanakkor, a 444 olvasóinak is joguk van megtudni, hogy Soros Gyuri bácsi nem volt szűkmarkú, mivel közel 40 milliárd forintot folyósított csupán az elmúlt 3 évben Magyarországon állomásozó szervezeteinek.

A fentiek szó szerinti közlését kérem jogfenntartással, a vonatkozó jogi lépéseinkről postai úton fognak tájékoztatást kapni. Mindazonáltal kíváncsian várom, hogy egy esetleges újabb választási vereség után is fennáll-e a balliberális oldallal kapcsolatos adakozási hajlandósága Soros Gyuri bácsinak.

Dr. Ifj. Lomnici Zoltán
Jogi Kabinet, Civil Összefogás Fórum”