De mit is jelent az önkéntes, önzetlen segítség? Ismerjük a mondást – jobb adni, mint kapni. Mindannyian örülünk, ha elismerik munkánkat, megbecsülik tetteinket és örömet okozhatunk másoknak. Az önkéntesség lényege, hogy „jó tetteink helyébe” most ne várjunk feltétlen viszonzást, érezzük át az adás, a mások segítésének fontosságát.

2009-ben indult el az a kétéves Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP 5.5.2), Önindító-Önkéntesség Elterjesztése Magyarországon munkacímmel, melynek keretében önkéntes centrumok kialakítása és fejlesztése kezdődött el országos szinten. A program legfontosabb célja, hogy megfelelő infrastruktúra jöjjön létre országosan az önkéntesség elterjesztésére és támogatására.

Az első budapesti gerilla-akció után most folytatódik a szokatlan kampány: Gizi és Jenő, a két próbababa először Szolnokon, majd Debrecenben és Zalaegerszegen hívják fel a figyelmet az Önindító programra.

Gizi és Jenő szimbolikus, önmagukban élettelen tárgyak, melyeket a segítségnyújtás, önkéntesség, jó szándék vezérelte cselekedettel életre kelthet. A kampány üzenete, hogy egy ötletes megoldással éreztesse: bárkiből lehet önkéntes!

Gizi és Jenő egy padon üldögélve várják a melléjük gyanútlanul letelepedő megfáradt járókelőket, akiket megszólítanak (egy beépített mikrofon segítségével) és beszélgetni kezdenek velük arról, mi is az önkéntesség.

A szolnoki eseményen Jenő magyar hangja Ónodi Gábor, a Szolnoki Színház tagja!

A bábuk Szolnok város napjának rendezvényén (http://www.nonprofit.hu/esemenyek/egy/669628.html) a Civil Kavalkádon jelennek meg, a szolnoki Kossuth téren.

A szolnoki Önkéntes Központ a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Civil Szolgáltató Központ szárnyai alatt kapott helyet.

– Önkéntes tevékenységet végezni értékteremtő, hasznos dolog, amely fejleszti magát az önkéntest is. Az önkéntesek legfontosabb motivációja, hogy „jó érzés másoknak segíteni”. Mindenkinek meg kellene ismernie ezt az érzést! Reméljük, egy ilyen figyelemfelkeltő, kedves kampánnyal még több embert tudunk majd megszólítani – mondja Cser Edit, a Központ vezetője.

A következő turnéhelyszínek:

– Debrecen, szeptember 24-25.

– Zalaegerszeg, október közepe