Fotó: demokrata.hu
Hirdetés

Vitézy Dávid szerdán a Fővárosi Választási Bizottsághoz fordult, fellebbezést adott be a vasárnapi főpolgármester-választás eredménye ellen. Az LMP főpolgármester-jelöltje arra hivatkozva kifogásolja a mindössze 324 szavazaton múló eredményt, hogy az érvénytelen szavazatok száma sokszorosa a két jelölt közötti szavazatkülönbséghez képest. Vitézy Dávid állítása szerint 20 kerületből, 202 szavazatszámláló bizottságtól érkezett be bizonyíték erre vonatkozóan.

A Nemzeti Választási Bizottság szerdai ülésén első, kiegészítő napirendi pontként ezt a fellebbezést tárgyalták. Több bizottsági tag kifogásolta a napirend rendkívüli megváltoztatását, és kérték az újraszámlálásról döntő ülés elhalasztását az alaposabb döntés meghozatala érdekében. Végül 12 igen, 4 nem szavazattal elfogadták a napirend módosítását.

Dr. Sasvári Róbert, az NVB elnöke arra tett javaslatot, hogy bontsák fel a kérdéses urnákat, valamint számolják újra a szavazatokat. Szerinte a bizonyítékok alapján indokolt az újraszámolás.

Hosszas vita után 12 igen, 4 nem szavazattal elfogadták az újraszámlálási procedúra elindítását.

Korábban írtuk

Így reagált Vitézy Dávid

A Nemzeti Választási Bizottság a fellebbezésemnek helyt adva ma este elrendelte az érvénytelen főpolgármesteri szavazólapok újraszámlálását az egész főváros területén, közölte a hírt követőivel Vitézy Dávid a közösségi oldalán.

Karácsony Gergely kihívója szerint nem tudhatjuk, hány tévesen érvénytelennek elkönyvelt, de valójában érvényes szavazat van, az újraszámlálás ezt tisztázhatja. A következő napokban a Nemzeti Választási Iroda munkatársai egyesével újra megszámolnak minden egyes leadott szavazatot, amit a szavazókörökben érvénytelennek nyilvánítottak. Korábbi nyilatkozataik alapján az NVI azt is vállalta, hogy az urnák felnyitása a sajtó nyilvánossága előtt történik majd.

„A demokratikus választás alapja, hogy minden szavazatot meg kell számolni. Türelemmel várjuk az újraszámlálás eredményét, mely ilyen kis különbség és a mai sajtótájékoztatómon bemutatott körülmények mellett indokolt.”

Vitézy Dávid azt ígérte, amint a főpolgármester-választás jogerős eredménnyel zárul, azt el fogja fogadni.