Sikeresnek és eredményesnek nevezte az internetről szóló nemzeti konzultáció első, kérdés- és témajavaslatokat begyűjtő szakaszát a folyamat előkészítéséért és lebonyolításáért felelős miniszterelnöki biztos.Deutsch Tamás elmondta: február 3. és március 26. között 68 ezren látogattak el a konzultáció honlapjára, az internetkon.hu-ra. A 4618 bejegyzésből 2770 tartalmazott kérdés- vagy témajavaslatot, ezek 1152 konkrét kérdést jelentettek. A kérdés- és témajavaslatokat kedden délelőtt a beérkezés sorrendjében, szerkesztetlen formában közzé is tették a honlapon.

A miniszterelnöki biztos hozzátette: tíz napon belül állítja össze azt a 20 pontból álló kérdéssorjavaslatot, amelyről az azt követő két hétben egyeztet még az érintettekkel. A végleges kérdéssorról április végén dönthet a kormány; ezután pedig májustól júliusig szavazhat minden, 14. életévét betöltött magyar állampolgár, majd az eredményeket szeptemberre összesítik és terjesztik a kormány elé. 

Deutsch Tamás elmondta: a magyar közélet első digitális platformon megvalósuló társadalmi párbeszéde során a kérdések döntő többségét nem szakmai érdeklődők, hanem laikusok küldték, zömmel a digitális fejlesztések legfontosabb kulcspontjait érintve.

Ezek között említette a lehetőleg szélessávú internetkapcsolat mindenki számára hozzáférhetővé tételét, a megfizethető és mind jobb színvonalú szolgáltatást, a digitális kompetenciák, a felhasználói tudatosság erősítését, az elérhető tartalom színvonalasabbá tételét, valamint a fogyasztóvédelmi, felhasználóbiztonsági témákat.

Az internetkon.hu látogatói statisztikáiról szólva a miniszterelnöki biztos elmondta: a 2770 kérdés- és témajavaslat 51 százaléka az oldal indulását követő első héten érkezett; a legnagyobb felhasználói aktivitást este hat és tizenegy óra között mérték, ekkor érkezett a javaslatok 30 százaléka, míg a hét legnépszerűbb napja a szerda volt: a felvetések 32 százalékát ekkor küldték be.

MTI