Vitályos Eszter a magyar tudomány napján rendezett díjátadón azt mondta, ma már a gazdasági növekedés forrásai között az egyik legjelentősebb az innováció, amely társadalmi funkciója szerint az életminőség javulásának biztosítéka.

Hirdetés

Hangsúlyozta: az innováció nem korlátozódhat csupán műszaki, gazdasági területekre; a társadalmi innováció azokat a kezdeményezéseket jelenti, amelyek a társadalom jólétének előmozdítását segítik elő, és fokozzák a társadalom cselekvőképességét.

A társadalmi innováció legyen újszerű, és olyan igényekre adjon választ, amelyek leginkább foglalkoztatják a társadalom szereplőit – folytatta az államtitkár. Úgy fogalmazott, a KIM „az innovációs szakpolitika bajnoka”, és ezen feladatköréhez kapcsolódva döntöttek a díj létrehozásáról.

A július 5-én megjelent pályázaton csak kidolgozott és megvalósított ötlettel, módszerrel lehetett indulni, amely fenntartható, modellértékű, máshol is megvalósítható, illetve nemzetközileg is adaptálható – fejtette ki Vitályos Eszter. Közölte: 24 pályázat érkezett be a szűk egy hónap alatt, ezek változatos körből kerültek ki, jelentősen eltérő tevékenységekkel, az ország minden tájáról.

Korábban írtuk

Ipolytölgyes önkormányzatának „a település közösségének támogatása érdekében nyújtott szolgáltatásokra irányuló innovatív ötlet kifejlesztése és megvalósítása elismeréseként” adományozta a Társadalmi Innovációs Díjat Csák János miniszter.

Ipolytölgyes pályázatában kiemelte, hogy minél kisebb egy település, annál fontosabbak a közösségi megoldások; a városoktól távolabb élők számára az életüket megkönnyítő, közösségi alapon szervezett szolgáltatások lakosságmegtartó megoldást jelentenek – közölte Vitályos Eszter.

Elmondta, Ipolytölgyes innovációja a közösségi alapú kölcsönzésre épül, például egy traktor, egy eke elég a konyhakertek szántásához. Így az önkormányzati eszközbeszerzések során a lakossági igényeket is figyelembe veszik, a település lakói pedig a feleslegessé vált eszközeiket felajánlják a közösségnek. Az önkormányzati eszközkölcsönzés szervezett formában történik, szükség esetén szállítással vagy szaktudásukkal is segítik a kölcsönzést az önkormányzat munkatársai – tette hozzá az államtitkár. A díjat Radnai Bertalan polgármester vette át.

A Szülők Háza Közhasznú Alapítvány „a kulturális és mentálhigiénés családtámogatási program felépítésére irányuló innovatív ötlet kifejlesztése és megvalósítása elismeréseként” kapta a Társadalmi Innovációs Díj különdíját.

Vitályos Eszter hangsúlyozta, hogy a Szülők Házának a várandósság idejétől a gyermekek felnőtté válásáig minden életszakaszra van átadható programeleme. Az egész családot komplexen, egységként segítik, családi bölcsődékkel, fejlesztéssel, képzéssel, mentális és lelki támogatással, emellett a hátrányos helyzetű családok, fiatalok támogatására is van megoldásuk.

A különdíjat Regős Judit vette át az alapítvány képviseletében.