Egy hónappal ezelőtt az újrajelöléséről felröppent találgatásokra reagálva még a következőket mondta rádiónknak Baka András: „A sikertelen jelölést követően nem vállaltam több jelölést, és ezt tartottam is. Úgy gondoltam, hogy a helyzet nem változott, úgy gondoltam, hogy a történet nem rólam szólt korábban. Ebből következik, hogy még egy ilyen méltatlan vagy funkcióhoz méltatlan helyzetbe nem akarok kerülni”. Mostani megkeresésünkre viszont – bár hosszabban nyilatkozni nem óhajtott – azt mondta, elvállalta a felkérést.

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának volt magyar bíráját csaknem pontosan egy éve, múlt év májusában jelölte először Sólyom László, de személyét akkor az Országos Igazságszolgáltatási Tanács és a Fidesz kivételével valamennyi parlamenti frakció is elutasította. Az egybehangzó kifogás az volt a Strasbourgból épp csak hazatért jelölttel szemben, hogy nincs hazai bírósági tapasztalata.

Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal kommunikációs főosztályvezetője az államfő döntését indokolva rádiónknak azonban azt mondta: ez a kifogás már nem áll meg. Baka ugyanis azóta a Fővárosi Ítélőtábla elnöki bírájaként dolgozik, tehát a ha zai bírósági tapasztalatot is megszerezte. Kumin Ferenc hozzátette: Sólyom László ezért bízik abban, hogy már nem lesz akadálya jelöltje megválasztásának.

Sólyom Lászlónak az újrajelölés miatt ezután már nem kell bemutatnia Baka Andrást a frakcióvezetőknek, mindössze Szili Katalin házelnököt tájékoztatta a döntésről. Az, hogy a parlament mikor futhat újra neki a főbíróválasztásnak, valószínűleg a legközelebbi, az ünnepek miatt csak két hét múlva esedékes házbizottsági ülésen dőlhet el. Hogy a korábban elutasító frakciók immár elegendőnek tartják-e majd a jelölt hazai tapasztalatát, egyelőre nem tudni. A döntésben kulcsszerepet játszó MSZP-nek adásunkig ugyanis sem a frakcióvezetőjét, sem jogi kabinetvezetőjét nem értük el.

(MR)