A szervezőknek nem kellett csalódniuk, hiszen az esemény iránti fokozott érdeklődés idén sem maradt el. Május 13-án, a 9 órai kezdést számos óvodás és iskolás csoport is türelmetlenül várta, hiszen közel 50 sportág települt ki a Debreceni Sportcentrum területére. A kapunyitást követően a változékony, de napos időben a látogatók percek alatt elárasztották a sportági helyszíneket. A pénteki napra történő, előzetes regisztráció alapján közel 4300 gyermekre és kísérő pedagógusra lehetett számítani, de a tavaly szeptemberi rendezvényhez hasonlóan, ennél jóval többen látogattak ki a helyszínre. Pénteken 4965 pedagógus kísérettel érkező gyermek jelent meg a rendezvényen – amely 14 órától már a nagyközönséget is várta – így az első napon összesen 6160 látogatója volt a II. Debreceni Nagy Sportágválasztónak. Hogy milyen sikeres volt az első nap, azt az is bizonyítja, hogy egy délutáni kiadós záporeső ellenére érte el ezt a látogatói létszámot.

Tíz órától a színpadi bemutatók is beindultak, fél tizenegykor pedig Pajna Zoltán alpolgármester a már-már hagyományosnak mondható startpisztoly dörrenéssel hivatalosan is megnyitotta a rendezvényt.

A sportági palettán először megjelenő versenybob osztatlan sikert aratott, az izgatott lurkók kígyózó sorokban várták az alkalmat, hogy testközelből próbálhassanak ki egy leginkább csak a televízióból ismert téli sporteszközt. A pénteki nap folyamán Madar Csabával, Gyulai Mártonnal és Horváth Csabával is lehetett találkozni, olimpiai bajnok kenusunkkal a most is népszerű kihelyezett vizes helyszínen, a csónakázó tónál sportolhattak együtt a gyerekek. Pénteken egy nem várt viharos zápor zavarta meg a rendezvényt, amely az eső elvonultával azonban újra kivirágzott, hála a lelkes és kitartó sportegyesületeknek. Ennek is köszönhető, hogy már pénteken átlépte a 6000 fős látogatói létszámot a II. Debreceni nagy Sportágválasztó, amely egy igazi nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát, hiszen egy nagyváradi iskolából is érkezett egy csoport, pedagógus kísérettel.

Szombaton verőfényes napsütés fogadta a látogatókat, mely most az egész nap során kitartott, és rengeteg családot csalogatott ki a Debreceni Sportcentrum területére. A második napon is több mint 6000-en választottak sportágat, így a két napos rendezvény idén is fantasztikus, 12 380-as látogatói létszámmal büszkélkedhet.

Az egyesületek idén is ötletes és színvonalas sportági kitelepülésekkel várták a családokat, akik reggel 9 órától folyamatosan érkeztek a Sportcentrum területére, hogy a lehető legtöbb kipróbálható mozgásformával ismerkedjenek meg. Neves sportszemélyiségekből szombaton sem volt hiány. Horváth Csaba mellett – aki továbbra is lelkesen instruálta az érdeklődőket a csónakázó tónál – Risztov Évával, Deák Bárdos Mihállyal, Madarász Tamással, Csősz Imrével és Karvai Sándorral – aki annak ellenére, hogy látássérült, motorozik és autós navigátorként is tevékenykedik – is találkozhattak a látogatók.

Mind két nap során remek sportági bemutatók várták a látogatókat a színpadon, ahol a freestyle labdarúgók mellett a különböző küzdősportok – többek között a kyokushin karate és a Wing Tsun kung fu – aratták a legnagyobb közönségsikert.

A látogatók – a Magyar Látássérültek és Mozgáskorlátozottak Sportszövetségének és a Magyar Parasport Szövetségnek köszönhetően – mind a két nap megismerkedhettek a fogyatékkal élők sportjaival, például a kerekes székes kosárlabdával, illetve virtuális sportjátékokat és különböző ügyességi feladatokat is ki lehetett próbálni. A szombati napon a kihelyezett szűrő kamiont is sokan keresték fel, hogy különböző vizsgálatok által megfelelő információt kapjanak egészségi állapotukról. A szombati napon 13, majd 16 órakor is rengeteg nyeremény került kisorsolásra a színpadon, mely után egy látványos etka-jóga bemutató zárta a sportági fellépések sorát.

Debrecen idén is nagyszerűen teljesített, köszönhetően a sportegyesületek, a város, az oktatási intézmények és egész Hajdú-Bihar megye lelkes összefogásának, mely előrevetíti, hogy a sport iránt érdeklődők jövőre is találkozhatnak a rendezvénnyel a cívisvárosban.

A sportágválasztás tavasszal több helyszínen folytatódik tovább:

Dunaújváros 2011. május 20-21.

Zalaegerszeg 2011. május 20-21.

Nyíregyháza 2011. május 20-21.

Hódmezővásárhely 2011. május 27-28.

Szeged 2011. június 3-4.

További információ: www.sportagvalaszto.hu