Az Országgyűlés nagy többsége hétfőn megválasztotta a jövő nemzedék országgyűlési biztosának Fülöp Sándort. A parlament korábban háromszor próbált zöldombudsmant választani sikertelenül. Egyszer már Fülöpöt is leszavazták. Most 302 képviselő szavazott mellette, 59-en ellene.

A jövő nemzedék országgyűlési biztosának posztját tavaly év végén, konszenzussal hozta létre az Országgyűlés. A zöldbiztos igen erős jogosítványokat kapott, amely – szemben az emberi jogok országgyűlési biztosával – kiterjed a magánszférára is. Felfüggesztheti például a már kiadott engedélyeket, ha fennáll a visszafordíthatatlan környezetkárosodás veszélye. Beléphet minden ingatlanra, ahol természetpusztítás folyik, munkájában még a magán-, az üzleti vagy az államtitok sem akadályozhatja meg.

Egy hajszállal, de bukott az államfő által adatvédelmi biztosnak jelölt Péterfalvi Attila: a volt biztosra 239-en szavaztak igennel, 122-en nemmel, a kétharmados többséghez 258 igen szavazatra lett volna szükség. Az országgyűlési biztos-jelölteket egyértelműen csak a Fidesz-KDNP frakciószövetség támogatta, az MDF, az SZDSZ és az MSZP lelkiismereti szavazást engedélyezett a képviselőknek. Sólyom László államfő ezúttal is tarotta magát ahhoz, hogy nem egyeztetett előzetesen a pártokkal jelöltjeiről.

„Immár a hat tisztség közül, amelyre jelölhetek, négy be van töltve ezzel a módszerrel, a lehető legjobb emberekkel, és úgy látom, hogy lassan, de biztosan megyünk előre, semmi okát nem látom, hogy ezen változtassak” – jelentette ki a szavazás után az államfő. Sólyom szerint sikerét mutatja az is, hogy Péterfalvi most sokkal több szavazatot kapott, mint legutóbb, már csak 19 szavazat hiányzik a kétharmados többséghez. Baka András leszavazását az államfőszerint nem a jelölés módja okozta.

„Kérem az országgyűlési képviselőket, hogy a szavazáskor a magyar igazságszolgáltatás érdekeit szem előtt tartva hozzák meg döntésüket!” – győzködte a képviselőket a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnökének megválasztása előtt az Országgyűlés hétfői ülésén Sólyom László köztársasági elnök, de hiába. Baka András, a strasbourgi emberi jogi bíróság volt tagja a titkos szavazáson mindössze 170 igen szavazatot kapott, 191 nem ellenében.

Sólyom a szavazás előtt arról beszélt, a jelöléskor tisztában volt azzal, hogy a magyar igazságszolgáltatásnak változásokra van szüksége, és szerinte ezt a politikai erők is tudják. A köztársasági elnök azt mondta, igyekezett olyan jelöltet találni, aki amellett, hogy szakmailag alkalmas, elfogadható lesz a pártoknak is. Sólyom felhívta a képviselők figyelmét arra, hogy ha nem választják meg a főbírót, hosszú késedelmet szenvednek a mindenki által szükségesnek tartott változások.

Baka András jelölését a korábbi bejelentések szerint a Fidesz és a KDNP támogatta, az SZDSZ, az MDF és az MSZP pedig nem. Az MDF és az MSZP arra hivatkozott, hogy az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) sem támogatta Baka megválasztását. A szocialistáknak emellett szakmai kifogásai voltak a jelölttel szemben: úgy vélték, kevés ismerettel rendelkezik a magyar bírói rendszer működéséről. Lomnici Zoltán jelenlegi főbíró hatéves megbízatása június 24-én jár le, így ez után nem lesz megválasztott vezetője az LB-nek és az OIT-nek sem.

(oirog.hu)