Kondorosi Ferenc az új “Rend és szabadság” program kormánybiztosa jelezte: a KRESZ ugyan jelenleg is védi a gyalogosokat, de a rendkívül rövid szabályozási szövegnek mindig a bíróságok adnak pontos értelmezést. Ezt a bírósági gyakorlatot szeretné a kormánybiztos szabállyá tenni. Hallgassa meg!

Nem lesz viszont általános gyakorlat a 30 kilométeres sebességkorlátozás a zebráknál. Bár erről komoly vita alakult ki a közvéleményben a tavaszi gyalogosgázolások után, a kormány mérlegelte a környezetvédelmi és közlekedési szempontokat is.

Az élethez való alkalmazkodás két új változást kényszerít ki – jelezte a kormánybiztos. Egyrész a motorosok a jövőben várhatóan szabályosan előregurulhatnak majd az autósorok között a piroslámpáknál. Másrészt az autópályákon a jelenleginél jóval nagyobb szakaszokon tiltanák meg az előzést a teherautóknak – mondta Kondorosi Ferenc.

– Indokolt a kamionokat egymás mögötti haladással arra késztetni, hogy hagyják az autósokat szabadabban közlekedni. A nyári forgalom jellege, összetétele ezt teljesen indokolttá teszi. Nagyon sok országban van hasonló szabályozás. De természetesen kikérjük a fuvarozó szervezetek véleményét, az érdekképviseleti szervezetek álláspontját is meg fogjuk hallgatni.

És végül, a rendőrök a jövőben azonnal bevonnák azoknak az autóknak a forgalmi engedélyét, melyekről hiányzik a rendszám. Bár a hatóságnak most is van erre lehetősége, az új szabályok szerint nem mérlegelhetne a rendőr. Vagyis ha nincs rendszám, nem mehet tovább az autós.

(MR)