A baleset még péntek este történt az élményfürdő hullámmedencéjében. A kislány hosszú haját beszippantotta a medence mintavételi kapillárisa. Fazekas Lajos, a Debreceni Gyógyfürdő Kft. igazgatója elmondta, a nyílásba, amely körülbelül hárommilliméteres rés, a vízárammal együtt a kislány haja beszorult.

A bajt azonnal észlelték az úszómesterek és kimentették a gyermeket. Nagyon sok vizet nyelt, a légútjába is került víz, ezért rövid ideig szükséges volt lélegeztetni. A kislányt a mentők megfigyelésre kórházba szállították, azóta már jól van, haza is mehetett.

Fazekas Lajos elmondta azt is: az ügyben indított vizsgálatok rendben találtak mindent. Egyébként a bajt okozó mintavételi kapilláris szabványos, a hazai medencékben általános alkalmazott rendezés. Ennek ellenére, hogy a hasonló eseteket elkerüljék, átalakítják azt.

Ideiglenesen megvonták a csornai termálfürdő működési engedélyét

Szabálytalan üzemeltetés miatt ideiglenesen megvonta az ÁNTSZ a csornai termálfürdő működési engedélyét. Júniusban itt dőlt rá egy ötéves kisfiúra egy vas vázas kapu, a gyerek a győri kórházban belehalt sérüléseibe. Az üzemeltető minden dolgozónak felmondott, a létesítményt pedig őrizetlenül hagyva távozott.

Az önkormányzati határozat szerint a fürdő területére tilos a belépés, a bejáratnál pedig biztonsági őrök néznek farkasszemet a fürdeni érkezőkkel.

Az osztrák üzemeltető bejelentés nélkül távozott. A fürdő augusztus végétől visszakerült volna a csornai önkormányzat tulajdonába, mivel a grazi cég nem teljesítette a 2005 óta fennálló szerződés rá vonatkozó elvárásait. A társaságnak több mint 60 millió forintos fejlesztést kellett volna megvalósítania.

Turi György, Csorna polgármestere elmondta: a következő héten teljes leltárfelvétel lesz. „Annak alapján tudjuk meg, hogy esetlegesen tűntek-e el olyan, a termál működtetéséhez szükséges eszközök, amelyek pótlásra szorulnak, és akkor nézzük meg, hogy milyen állapotok maradtak itt” – tette hozzá.

A fürdőben dolgozóknak augusztus 10-zel felmondtak. Ők is tudtak olyan szabálytalanságokról, amelyeket az ÁNTSZ kifogásolhat. Az ÁNTSZ csornai tisztifőorvosa a folyamatban lévő közegészségügyi eljárásról csak a vizsgálat befejezése után ad tájékoztatást.

(MR, hírTV)