Bár a rendőri vezetők az október 23-ai ünnepek előtt azt ígérték, a rendőröknél nem lesz olyan eszköz, amely nem megengedett, egy rohamrendőrnél ismét vipera volt. Az Erzsébet híd blokádja utáni rendőri akció közben egy kamera rögzítette, amint az egyik rebiszes elejt egy ólmosbotot. Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter azt mondta, nem látta a felvételeket, de ha igaz vizsgálatot rendel el. A rendőrség egyelőre nem nyilatkozik.

Az egyik kereskedelmi televízió felvételein jól látni és hallani, amint a kamera előtt elhaladó rendőri egység elveszít egy viperát. Az egyik sisakos, páncélos rendőr először lehajolt érte, aztán mégis úgy döntött, tovább fut a többiekkel. Mindez október 26-án az Erzsébet híd blokádja után történt, amikor a tüntetőket az Astoria felől a Blaha Lujza tér felé kergették a rendőrök.

A vipera használata már a tavalyi őszi eseményekkor is nagy port kavart. Bencze József még október 23-a előtt azt ígérte: idén nem lesz teleszkópos fémbot rendőröknél.

A képek azonban ennek ellenkezőjét bizonyítják: idén is volt olyan rebiszes, aki a tiltás ellenére ilyen eszközzel szerette volna fenntartani a rendet Budapesten. A szakminiszter, Takács Albert szerint, ha bebizonyosodik, hogy volt a rendőröknél vipera, az nem szép dolog.

Ha valóban bizonyítható, hogy a rendőrnél olyan eszköz volt, amit a szabályok szerint nem tarthat magánál, akkor ezt természetszerűleg ki fogom vizsgáltatni – nyilatkozta Takács.

Egyelőre sem az ORFK, sem a BRFK, sem a Rebisz nem adott magyarázatot arra, hogyan lehetett vipera a rendőröknél. Még arra sem tudtak válaszolni, hogy melyik kapitányság emberei láthatóak a képeken. Vizsgálatot most is ígértek, a felvételeket bekérték a televízióktól.

(hírTV)