A nyolcvanoldalas dokumentum 24 olyan volt BKV-dolgozó nevét és kifizetési listáját tartalmazza, akik korábban menedzserszerződést kötöttek a céggel, és ennek előnyeit élvezve távoztak. Miután a BKV belső ellenőrzése által készített anyagban a fő válogatási szempont az összeg nagysága volt, így ezek mind tízmillió feletti, sőt ezt jócskán meghaladó kifizetések – jellemzően 2007-ből illetve 2008-ból.

Neveket a személyiségi jogok tiszteletben tartása miatt nem lehet közzé tenni, csak pozíciókat. Az egyik legkirívóbb például egy volt BKV-s gazdasági vezérigazgató keresete: másfél éves munkaviszonya alatt prémiumokkal és egyéb juttatásokkal 47,5 milliót keresett a BKV-nál, végkielégítésként pedig további harmincmillióval távozott. Szintén jelentős összeget tett zsebre egy 2007 decemberében távozó műszaki igazgató, aki bár 19 évig volt munkaviszonyban a cégnél, végkielégítéssel együtt 73 milliót kapott. 67,5 millió volt a 2007 év végén korengedményes nyugdíjjal távozó gazdasági vezérigazgató-helyettes végkielégítése is, ebből tízmillió volt a titoktartási pénz. Ő 35 évet töltött el a cégnél. Kiderült az is, hogy volt, aki 84 milliós végkielégítéssel távozott, de az anyag megemlíti, hogy őt a BKV 1972 óta alkalmazta.

Menedzserszerződés nélkül is kaptak tízmilliókat a távozók

Nemcsak a menedzserszerződéssel alkalmazott vezetők jártak jól, ha távoztak a cégtől. A listán van több tucat olyan vezetőnek a végkielégítése is, akinek nem volt ilyen egyedi szerződése. A legkirívóbb eset talán, hogy egy munkaügyi főosztályvezető 74,5 millió forinttal távozott a cégtől 2007 őszén – igaz, harmincéves munkaviszony után. Az összegben azonban olyan tétel is van, mint például a hatmilliós titoktartási díj. A menedzserszerződés nélküli vezetők között többen 30-40 milliós összeggel távoztak a cégtől. Érdemes kiemelni, hogy sok pénzt osztott ki a BKV a humánpolitikai főosztályon dolgozóknak: a humánpolitikai főosztályvezető például 47 milliós kapott, amikor novemberben távozott a vállalattól.

A dokumentumban szó van a BKV-nál most is aktív munkavállalók kifizetéseiről is. A mostani humánpolitikai igazgatóhelyettes valamivel több mint egymilliós alapbére mellett évente 8-9 milliót kap prémiumként. Találtunk még egy kirívó példát: a mostani kommunikációs vezető, Székelyné Pásztor Erzsébet tavaly november közepén került a céghez, és év végén máris csaknem kétmillió forintos prémiumot vihetett haza, az idén pedig már több mint nyolcmillió forintot kapott a kommunikációs vezető.

(MR)