A DE OEC Reumatológiai Tanszékén ezentúl izotópos ízületi terápia is segíti a sokízületi gyulladásban szenvedők kezelését. Az orvosi szaknyelven radiosynoviorthesis-nek (RSO) nevezett módszert eddig csak két városban (Budapesten, Kecskeméten) alkalmazták, azonban a Tanszék és a a PET-CT Kft. együttműködésének köszönhetően a keleti országrész rászoruló betegeit is lakóhelyük közelében láthatják majd el a szakemberek.

Az izotópos terápiát leginkább 30 éves kor felett alkalmazzák, olyan esetekben, amikor – az egyébként hatékony kezelés ellenére – az egyik ízületben folyadék termelődik, ami sorozatos csapolást igényel. Az izotópos ízületi kezelés során egyetlen ízületi injekciót kapnak a betegek, és 48 óra elteltével már el is hagyhatják a klinikát. Az RSO abban az ízületben fejti ki jótékony hatását, amelyikbe az izotópot fecskendezik, nem helyettesíti a gyógyszeres kezelést, a gyógytornát és a fizioterápiát, így a felsorolt terápiás módszerek hatékony kiegészítőjeként alkalmazható.

„Első kezelt páciensünk, egy fiatal nőbeteg az artritisz elleni gyógyszerek egész arzenálját, köztük többféle biológiai terápiát is kapott már, azonban a bal térde visszatérően megduzzadt, 2-3 hetente csapolni kellett. Az új, RSO eljárás során 180 MBq dózisú Yttrium izotópot fecskendeztünk be a bal térdébe, az izotóp esetleges elfolyását szteroid injekcióval gátoltuk be, majd szorítókötést helyeztünk a térdre, ezután 48 órás ágynyugalom következett. A terápiában rövid távon mellékhatás nem alakult ki, hosszabb távon pedig az izotóp visszaszorítja a gyulladt ízületi belhártya kóros burjánzását, így a gyulladásos folyadék termelése csökken vagy megáll. Reumatológiai Tanszékünkön egyelőre Yttrium izotóppal a térdekben végzünk kezeléseket, de hamarosan egyéb izotópok is elérhetővé válnak, és más ízületek RSO terápiájára is lehetőség nyílik” – emelte ki az első kezelt eset kapcsán Prof. Dr. Szekanecz Zoltán, a DE OEC Reumatológiai Tanszékének vezetője.