Rendszeresen repülnek felettünk izraeli katonai gépek? – Erre lehet következtetni az izraeli nagykövet szavaiból. Aliza Bin-Noun úgy tudja: rutingyakorlatot hajtott végre az a két repülő, amelyik szerdán megközelítette a Ferihegyi repülőteret.

A nagykövet elmondása szerint hasonló eset legutóbb néhány hónapja történt. A diplomatát a részletekbe nem avatták be, de azt határozottan tagadta, hogy olyan kémrepülők jártak Magyarország felett, amelyek több száz kilométeres körzetben képesek lehallgatni a mobiltelefonokat.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) szerint a berepülés engedélyezése törvényes volt. A hatályos jogszabályoknak megfelelően adták meg az engedélyt és a gyakorlat ennek megfelelően lett végrehajtva szerdán – közölte a hírTV-vel Polcz Kornélia kommunikációs főosztályvezető. Arról azonban már nem szolgált információval, hogy milyen gyakran történnek hasonló esetek hazánkban.

Noha állítólag katonai gépek rutingyakorlatáról volt szó, a Honvédelmi Minisztérium nem kapott előzetes értesítést a közlekedési hatóságtól. A miniszterelnök azonnali vizsgálatot rendelt el, a Fidesz pedig egyértelmű tájékoztatást vár a kormánytól.

(hirtv.hu/MNO)