Jakab István úgy vélte, nagyon sok az áthallás 1956 és a jelenleg is nagyon nehéz történelmi időszak között: a mai elnyomást a véleménydiktatúra képviseli, amely az azzal ellentétes nézetek megbénítását akarja elérni.

Hirdetés

„A magyar nyelv csodálatosan tudja kifejezni a szabadság érzését, aki ezt a nyelvet beszéli, soha, semmilyen körülmények között sem tudja elfogadni a zsarnokságot” – hangoztatta Jakab István.

A politikus köszönetet mondott az 1956-ban a magyarokat befogadó, „szabadságszerető” olasz nemzetnek.

Az Országgyűlés alelnöke a római magyar közösség emlékhelyén, a via dei Cestari utcában található emléktáblánál mondott beszédet. Annál az épületnél, amelyben 1957-től az Olaszországba menekült diákok kollégiumaként szolgált.

Jakab Istvánt az olasz parlament felsőházának alelnöke, Maurizio Gasparri, a Hajrá Olaszország (FI) politikusa fogadta. A találkozón részt vett Sárdi Péter, az Országgyűlés külügyi hivatalának igazgatója.

A szenátus közleménye szerint a találkozón egyebek között szó volt a hagyományos család védelméről, a mesterséges élelmiszerek elleni fellépésről, valamint az egész európai térséget érintő illegális migráció problémájáról. A felek elkötelezték magukat közös kezdeményezések indítására a 2024-es magyar európai uniós soros elnökség távlatában.

Korábban írtuk