Szerda este a Jobbik XVIII. kerületi irodájában tartott rendkívüli választmányi ülést a párt. Jakab Pétert a választmány le akarta váltani, ezért inkább lemondott – írja az Origo.

Hirdetés

Mára világossá vált, hogy az új elnökség nem kívánja a tagság útját járni, a szükséges döntések meghozatalához nem biztosítják számomra a többséget, vagyis kivették a kezemből a Jobbik irányítását – írta Jakab Péter, beismerve, hogy a párt vezetésének többsége ellene fordult. A bejegyzésből kiderült, hogy mindössze három elnökségi tag maradt mellette.

Jakab azt írja, frakcióvezető marad, de erre kevés az esély.

A frakcióban is megbukott 

A „Parizeus” szerdai bukásának közvetlen előzménye az volt, hogy legfőbb politikai tanácsadójával, az ideiglenesen „hátravont„ kabinetfőnökkel, Molnár Enikővel úgy döntöttek, hogy bár inog a pártelnöki szék, megpróbálják bebiztosítani legalább a parlamenti frakció vezetését. Nyilvánvalóan arra is tekintettel, hogy a frakció pénzügyi forrásai ma a Jobbik legfőbb bevételét is jelentik. Az ezek fölötti rendelkezés a párton belül ma még az elnöki pozíciónál is fontosabb.

Korábban írtuk

Emiatt Jakab megpróbálta keresztülvinni a frakciószabályzat megváltoztatását. Azt próbálta meg elérni, hogy a frakcióvezetői posztról történő leváltásához ne legyen elég a sima többség, hanem kétharmados döntés kelljen hozzá. Így elég lett volna, ha a 10 fős frakcióban legalább hárman kitartanak mellette.

Jakab csúfos kudarcot vallott, nem volt képes összeszedni az ehhez szükséges voksokat.

Így könnyen lehet, hogy az elnöki poszt után a frakcióvezetői posztról is távoznia kell.

Sorozatos kudarcok Jakab pályafutásában

Jakab Péter 2009-ben lett a Jobbik miskolci elnöke. 2010-től önkormányzati képviselő Miskolcon. A 2014-es önkormányzati választáson a Jobbik miskolci polgármesterjelöltje volt. A választáson mindössze 20,53%-ot ért el, ezzel a harmadik legtöbb szavazatot kapta a hivatalban lévő Kriza Ákos (42,37%), valamint Pásztor Albert volt rendőrkapitány (33,26%) mögött. 2016 szeptemberétől lett a Jobbik szóvivője.

Parlamentbe kerülése óta gyorsan haladt felfelé a Jobbik ranglétráján. Először 2019 januárjában a párt frakcióvezető-helyettese lett, majd Gyöngyösi Márton EP-képviselővé választása után a párt frakcióvezetője. Miután a 2019-es európai parlamenti választáson elért gyenge eredmény miatt a Jobbik elnöksége lemondott, Jakab elindult az elnöki címért. 2020. január 25-én meg is választották. 2021. január 25-én bejelentette indulását a Gyurcsány-showban, mint a Jobbik Magyarországért Mozgalom miniszterelnök-jelöltje, viszont végül be sem jutott a II. fordulóba, így pártja elnökeként folytatta.

A 2022-es országgyűlési választáson a Jobbik csupán 10 mandátumot szerzett, míg 2018-ban még 26-ot.

Bár 2022. május 7-én a szavazatok 71 százalékával újraválasztották a Jobbik elnökévé, de ez csupán a csúfos bukás előjátéka volt. A párt támogatottsága a nyár elejére 2 százalékra zuhant, tagsága elfogyott.

A teljes cikk elolvasható az Origo oldalán, IDE kattintva!