Hirdetés

Jakab Péter (Jobbik) szerint a kormánynak azonnal intézkednie kellene a magas üzemanyagárak miatt, csökkentenie kell a jövedéki adó mértékét és 500 forintos ár felett az egészet el kellene engednie ideiglenesen. Javasolta a 27 százalékos áfacsökkentést is. Véleménye szerint az állam nyerészkedik az üzemanyagáron, mivel annak a fele adó. Arra szólította fel a kormányt, hogy ne nyerészkedjen tovább az emberek pénztárcáján. Vagy most akarják beszedni azt a rengeteg pénzt, amit jövőre szét akarnak osztani a választások előtt? – kérdezte.

Ott, ahol a benzin drágul, minden drágul – mondta, többször is azonnali intézkedést javasolva.

Kitért arra is, hogy a kormány több száz millióval támogatja egy Kóka Jánoshoz, a Gyurcsány-kormány volt miniszteréhez köthető újbudai magánklinika építését. Most akkor ez hogy van: stop Gyurcsány vagy nem stop? – firtatta.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára felsorolta, milyen intézkedéseket hozott a kormány a járvány gazdasági hatásait orvosolandó. Ide sorolta, hogy jövőre 200 ezer forintra emelkedik a minimálbér, ami a kormány működésének kezdetén 73 ezer forint volt. Hozzátette: a családok akár több százezer forintos adóvisszatérítés kaphatnak. Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje ezzel szemben támogatja a progresszív adózást – jegyezte meg.

Korábban írtuk

Szólt a 80 ezer forintos nyugdíjprémiumról és a 13. havi nyugdíj visszaépítéséről.

Elmondta, a magyarországi benzinárképzés szerint magasabb ár esetén automatikusan csökken az adó, de ettől függetlenül az árakat meghatározó legfontosabb tényező a világpiaci ár. Felidézte, hogy Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt semmilyen szociális szempontot nem érvényesítene, az árszabályozást pedig kommunista ötletnek tartja, mert szerinte mindenkinek éreznie kell az energiaárak emelkedését.

Azzal vádolta az ellenzéki politikust, hogy kormányon semmit nem tennének az energiaárak megfékezése érdekében, mint ahogy 2002 és 2010 között sem tettek semmit.