Nagyon erőlködik Jakab Péter, hogy valaki reagáljon végre a parlament feloszlására vonatkozó követelésére, de eddig senkit nem mozgatott meg az ötlet, amit ő nehezményezett is:

Hirdetés

Boros Bánk Levente, a Nézőpont Intézet elemzési igazgatója szerint Jakab kilátástalan helyzete miatt állt elő ezzel az ötlettel. Hozzátette: a most már független politikus egy az ellenzéki térfélen erősebbeknek tartott pártnak volt az elnöke és most sok más, politikából kibukott pártemberhez hasonlóan próbál helyezkedni.

„A pártszervezet, és az általa biztosított intézményi háttér eltűnt mögüle, ebben a helyzetben pedig ahhoz, hogy a nyilvánosság foglalkozzon vele, minél nagyobbat kell mondania. Ez egy verseny az ellenzéki térfélen a pártok és azon »lézengő ritterek« között, mint Márki-Zay Péter vagy Hadházy Ákos, akik egyedül maradtak” – magyarázta Boros Bánk Levente.

Az elemzési igazgató szerint több okból sincs realitása egy ilyen ötletnek. Egyrészt háromnegyed éve volt választás, ahol ő is és mindenki más, aki a kormánnyal szembe helyezkedett, elindult és felsült. Mindenki ismeri a választási eredményeket, a választók ismét kétharmados többséget szavaztak meg a kormánypártoknak. Ebben a helyzetben teljesen értelmetlen új választást követelni – szögezte le az elemző. Nyilván a kormánypártoknak egy ilyen helyzetben semmi oka, hogy odaálljanak egy új választás mellé, de az ellenzéknek ez végképp nem áll érdekében. Súlyos vereséget szenvedtek áprilisban és a közvélemény-kutatási adatok sem mutatják azt, hogy a sikerrel kecsegtetne számukra egy mostani, újabb választás.

Korábban írtuk

„Teljes a felfordulás az ellenzéki térfélen, és több olyan párt is van, amely nem kerülne a parlamentbe egy mostani voksoláson” – hangsúlyozta Boros Bánk. Nekik jelenleg sokkal kiszámíthatóbb és kényelmesebb, hogy a következő rendes választásig kihúzzák a parlamentben, minthogy ideje korán kiessenek onnan.

Arra, hogy Jakab szerint a fideszes firkászok gúnyolódva estek neki az ötlete kapcsán, mondván, hogy nem is jutna be a parlamentbe, pedig neki nem is ez a fontos, Boros Bánk úgy reagált: „könnyű ilyen nagyvonalúnak lenni, amikor ő is jól tudja, hogy pusztán feltűnési viszketegségből posztolta ki az ötletét és semmi realitása nincs, hogy ez az elképzelés megvalósuljon”.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják el a Mandiner oldalán.