A mentés és a súlyos állapotban lévő betegek szállítása továbbra is a mentőszolgálathoz tartozik majd. Viszont pl. azt a beteget, akinek útközben nincs szüksége ellátásra, csak éppen hordágy nélkül nem tud bejutni a kórházba, az alternatív mentőcégek szállítják majd.

Így próbálta Göndöcs Zsigmond, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója érzékeltetni, mit jelent az, hogy január elsejétől elválasztják a mentést a betegszállítástól. Azt kérdésemre nem tudta megmondani a főigazgató, hogy emiatt hány százalékkal csökkennek a mentőszolgálat feladatai. Szerinte ezt előre nem lehet megjósolni, így egyelőre ugyanannyi autóval és dolgozóval működik majd a mentőszolgálat. Fontos, hogy ha a jövőbe valakinek csak betegszállításra lesz szüksége, nem is a mentők 104-es számát kell hívnia. Minden megyében van egy telefonszám, amelyen felveszik a megrendelést. Ezt megkapják a háziorvosok és a mentőszolgálat irányítócsoportjai.

A szállítás a betegek számára továbbra is ingyenes marad, vagyis finanszírozza a társadalombiztosítás tudtuk meg Engelbrecht Imrétől, Imre az Egészségügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettesétől: – a befogadott több mint 200 újabb gépkocsival 400 fölé emelkedett a finanszírozási szerződéssel rendelkező betegszállításban részt vevő alternatív gépkocsik száma.

Az első időben várhatóan sok orvos és beteg továbbra is a mentőszolgálatot fogja hívni, akkor is ha csak betegszállításra van szükség. Göndöcs Zsigmond azt mondta, ilyen esetekben kikérdezik a telefonálót a beteg állapotáról, s ha úgy ítélik meg, tájékoztatják az illetőt arról, milyen számon hívhatja a betegszállító céget.

(MR)