Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatása szerint „a Németországból induló, súlyos szövődményekkel járó hasmenéses járvány kórokozója egy korábban igen ritkán észlelt, O104:H4 szerotípusú E.coli”. Francia és német epidemiológiai vizsgálatok eredményei alapján a fertőzések legvalószínűbb forrásai a nyersen elfogyasztott, csíráztatásra használt görögszéna magok; kisebb számban emberről emberre terjedő másodlagos fertőzést is igazoltak – olvasható az MTI-hez hétfőn eljuttatott ÁNTSZ-közleményben.

Mint emlékeztettek, az Európai Bizottság július 5-i határozatában a forgalomból kivonta, átmenetileg megtiltotta az Egyiptomból származó bizonyos típusú magok behozatalát az Európai Unió országaiba. Ugyanakkor felhívták a figyelmet arra is, hogy a korábbiakban megvásárolt magok, illetve az azokból termesztett csírák valószínűleg még jó ideig fellelhetők lesznek a háztartásokban, vagy egyéb helyeken, ezért esetleg további megbetegedések is előfordulhatnak.

Ennek elkerülése érdekében az ÁNTSZ azt javasolja, hogy mindenki kerülje a saját termesztésű csíráztatott magok, vagy vásárolt csírák nyersen fogyasztását. Mivel a magvak csomagolása során fennáll a „keresztszennyeződés” veszélye, nemcsak a csíráztatott görögszéna magokat és csírákat érdemes kerülni, hanem valamennyi, hőkezelés nélküli csíra fogyasztását.

Az ÁNTSZ emellett ismételten felhívta a figyelmet az általános személyi higiénés szabályok betartására, többek között a gyakori alapos kézmosásra. Az ételkészítéssel kapcsolatos higiénés szabályok és az alapvető élelmiszer-biztonsági előírások betartása kapcsán hangsúlyozták: az ételkészítéstől, kiszolgálástól tartózkodjanak azok, akik hányással, hasmenéssel járó megbetegedés tüneteit észlelték magukon; a gyümölcsöket, zöldségeket folyó vízben alaposan meg kell mosni, és amennyiben lehetséges meghámozni. A zöldségfélék és a húsok hőkezelése pedig többféle baktérium és vírus által okozott megbetegedést előzhet meg – írta az ÁNTSZ.

Németországban múlt csütörtökön jelentették be, hogy véget ért az EHEC-járvány. A Robert Koch országos járványügyi intézet nyilatkozata szerint új megbetegedések immár alig vannak, visszaszorult a különleges kóli bélbaktérium okozta, véres hasmenéssel járó kór.

A hivatalos mérleg szerint a május elején kitört járvány 51 halálos áldozatot követelt Németországban. A járványügyi intézet összesen 3602 fertőzéses megbetegedést regisztrált. Közülük 838-at tett ki azoknak a száma, akik a legsúlyosabb tünetekkel, a súlyos vérszegénységgel és veseelégtelenséggel járó, úgynevezett hemolitikus urémiás szindrómával (HUS) küzdöttek.

A kórokozó terjedésével kapcsolatban a hatóságok még mindig nem jutottak egyértelmű következtetésre, a különböző nyers zöldségek után a növényi csírákra és ennek kapcsán egy alsó-szászországi biokertészetre terelődött a gyanú. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ egy közelmúltban közzétett jelentése szerint a járvány Egyiptomból 2009-ben és 2010-ben Európába is behozott görögszéna magokról indult. Emellett bebizonyosodott az is, hogy a járvány emberről emberre is terjedhet.

(MTI)