Jászberényi László 1990 óta MDF-tag, 1995-től pedig a párt kiskunfélegyházi elnöke volt. A politikus az InfoRádiónak elmondta: a tavalyi megyei tisztújítás előtt felhívta őt Dávid Ibolya, és arra kérte, hogy támogassa Karsai Pétert, így kiskunfélegyházi elnök maradhat.

Az MDF elnöke szó szerint megkérdezte tőle, hogy szereti-e őt. Jászberényi László igennel válaszolt. „Ha látom, hogy rá akarnak lőni, eléállok” – fogalmazott a politikus, aki azonban nem támogatta Karsai Pétert, hanem helyett az Almássy Kornél hívének számító Lasztovicza Gábor mellé állt az augusztus végi megyei tisztújításon, így szeptember 8-án, amikor nyaralt, kizárták a pártból.

Úgy látja, koholt vádak alapján zárták ki, „és még Haynau is tisztességesebben járt el embereivel”. Jászberényi László szerint a háttérben az állhatott, hogy az országos elnökválasztás előtt Almássy Kornél személyében olyan ellenfele akadt Dávid Ibolyának, aki komoly támogatottságot élvezett.

Lasztovicza Gábor is úgy látja, hogy a háttérben Almássy Kornél támogatóinak meggyengítése állt. Az Ifjúsági Demokrata Fórum elnöke szerint a szervezet jogosítványait az MDF alapszabályának módosításával már régóta próbálják megnyirbálni, például úgy, hogy az összes delegálási jogot elvennék a szervezettől.

Az 1989 óta működő ifjúsági szervezet vezetője azonban hozzátette: az MDF nem tudja megszüntetni az IDF-et, mert az egy önálló jogi személy.

Lasztovicza Gábor hozzátette: mint embert, nagyra tartja Dávid Ibolyát, és legfeljebb politikai konfliktus van kettejük között. Az ellentétet azonban a pártelnök egy rég begyakorolt technikával személyi kérdéssé teszi, ahelyett, hogy belső politikai vitát kezdeményezne – hangsúlyozta a politikus, aki szerint kompromisszumkészebbnek kell lennie az MDF vezetőségének, és a kritikusokról nem azt kéne rögtön feltételezni, hogy le akarják rombolni az MDF-et.

(InfoRádió)