A MÁV Zrt., az ORFK és a BRFK együttműködésében újra működik a rendőrség vasúti alosztálya Budapest-Keleti pályaudvaron, immár felújított körletben. Ennek ünnepélyes átadásán dr. Túrós András, a MÁV Zrt. biztonsági igazgatója méltatta az újra működő rendőrőrs jelentőségét. Papp Károly r. dandártábornok, az ORFK rendészeti főigazgatója jelezte, hogy Budapest-Nyugati pályaudvaron is még idén újra kívánják indítani a rendőri egységet. A folyamatos rendőri jelenlét révén jelentősen javul a biztonság a pályaudvarokon.

A rendőrség munkatársainak tevékenysége a pályaudvarokon és a nagy forgalmú vasútállomásokon a biztonságos működés egyik alapfeltétele.

A MÁV Zrt. a Rendőrséggel 2008-ban írt alá megállapodást, melyben vállalta, hogy Budapest-Keleti pályaudvar területén elhelyezést biztosít a pályaudvaron szolgálatot teljesítő rendőröknek. Az előző években működött is a rendőrség vasúti alosztálya a pályaudvar területén, amely most kis szünet után, felújított irodákban került elhelyezésre. A részleg 2011 februárjában kezdte meg működését a Keleti pályaudvar területén.

A vasúttársaság nemrégiben felújította a pályaudvaron található rendőrségi irodákat, valamint a kapcsolódó szociális helyiségeket, így kulturált, összesen 120 négyzetméteres helyet biztosítva a vasút területén szolgálatot teljesítő rendőröknek. Az ügyeleti helyiségbe kötötték be a pályaudvar utasforgalmi és üzemi területét ellenőrző negyven térfigyelő kamerát, amelyekkel kiszűrhetők az esetleges bűnesetek, s a helyben lévő rendőrök azonnal reagálni tudnak azokra.

„A MÁV egyik legfontosabb pályaudvarán létesült, ez a vasúti rendőr alosztály. A nyitott pályaudvarokon megforduló utas tömeg sajnos számos deviáns személyt, tolvajt, bűnözőt csábít, ezért fokozott figyelemre van szükség. Az alosztály nem egyedül fogja őrizni a rendet, hiszen a MÁV Vasútőr Kft. vasútőrei, fegyveres biztonsági őrei is az utasok biztonságát szolgálják.” – fogalmazott dr. Túrós András, a MÁV Zrt. biztonsági igazgatója, aki köszönetet mondott az ORFK-nak és a BRFK-nak a rendőr vasúti alosztály újbóli létrehozásáért.

„Helyreállítjuk azt a rendet, ami korábban volt a Keletiben. Mi több, a Keletit követően még az idén tervezzük vasúti alosztály létrehozását a Nyugati pályaudvaron is. Egyébként az elmúlt két hónapban már számos eredményt hozott a rendőri egység működése a pályaudvaron. Természetesen a többi fővárosi pályaudvaron is folyamatosan, a korábban kialakított rend szerint ellenőrizzük a biztonságot” – mondta Papp Károly r. dandártábornok, az ORFK rendészeti főigazgatója.

Dr. Fülöp Valter rendőr ezredes, a BRFK vezetőjének bűnügyi helyettese megköszönte a MÁV-nak, hogy európai környezetet biztosít a pályaudvaron szolgálatot teljesítő rendőröknek. „Nagy segítséget jelent ez az utasok, turisták által elvárt biztonság szavatolásához” – hangsúlyozta.

A rendezvényen Kovács Márton r. főhadnagy, a vasúti alosztály vezetője, elnök-vezérigazgatói kitüntetésben részesült, a MÁV Zrt. biztonsága érdekében végzett kiemelkedő munkájáért.