Annak érdekében, hogy a csatlakozási szándéka ne csak üres frázis maradjon, a kormány átvilágítja intézményeinek és épületeinek jelenlegi energiafogyasztását – mondta Olajos Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium klíma- és energiapolitikáért felelős helyettes államtitkára, a programsorozat budapesti megnyitóünnepségén, 2010. július 16-án.

A 2009-es koppenhágai klímacsúcs eredménytelenségét követően az Egyesült Királyságban civil kezdeményezésként induló mozgalom célja, hogy hatalmas energetikai beruházások nélkül, az egyének, vállalatok és szervezetek szintjén 2010 végéig éves szinten 10 %-os szén-dioxid csökkentést elérjenek el. Ezt a csatlakozók a villamos áram-fogyasztás, házon belüli fűtőanyag felhasználás, jármű üzemanyag felhasználás, és légiközlekedés terén érhetik el.

David Cameron miniszterelnök vezetésével a brit kormány, hivatalba lépése első napján 2010. május 12-én, feliratkozott a „10:10 UK” résztvevői közé. Vállalva, hogy a kormány CO2 kibocsátását 10%-kal csökkenti a következő 12 hónap alatt. E kormányzati program részeként, a budapesti Brit Nagykövetség együttműködésre hívta fel Olajos Péter, klíma- és energiapolitikai helyettes államtitkáron keresztül a Nemzetgazdasági Minisztériumot.

Szakítunk az energiahatékonyság területén eddig gyakorolt elégtelen kormányzati tevékenységgel, és az NGM épületeinek energetikai felülvizsgálatával megkezdtük, megkezdjük a kormányzati intézmények átvilágítását. Továbbá szándékunkban áll a 10:10 eredeti négy területét az irodai anyaghasználatra, így a nyomtatásra, papírfelhasználásra és a szelektív hulladékgyűjtésre is kiterjeszteni – ismertette a tervezett lépéseket a helyettes államtitkár.

Olajos emellett hangsúlyozta, hogy a társadalom számára fontos üzenet, hogy érdemi anyagi támogatások és ráfordítások nélkül is képesek lehetünk eredményeket elérni. Ez nemcsak Földünk klímájának védelmét, de saját pénztárcánk érdekét is szolgálja, hiszen egy 10%-os szén-dioxid kibocsájtás csökkentés, egyben a költségek csökkentését is jelenti.