A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren a gép landolása után tartott sajtótájékoztatón a vezető – a korábbi közlést pontosítva – azt mondta, a fedélzeten hét könnyebb és két súlyos sérült volt, mindannyian jól viselték az utazást. Egyiptomban először egy állami kórházba kerültek, ahol – mint fogalmazott – tragikus körülmények között voltak, onnan sikerült őket egy magánkórházba szállítani.

Közlése szerint az egyiptomiak segítőkészek voltak, próbáltak a mentőknek és a sebesülteknek is segíteni. A magyar sérültek szintén nagyon sokat segítettek egymásnak – tette hozzá.

Egy súlyos sérült még Kairóban van, de az esti órákban ő is Budapestre érkezik – mondta Nagy Ferenc.

Kalmár László, a Europ Aissistance ügyvezető igazgatója azt mondta, a szállítás és a szervezés eddigi költségei meghaladják a 60 millió forintot.

Kérdésre válaszolva közölte, hogy a tizenegy holttestet a repülőtérről szintén a Europ Assistance szállítja el.

Karsai Márta, a Groupama biztosító utasbiztosítási osztályvezetője azt mondta, annak a négy családnak, amelynek a Groupamánál volt biztosítása, és a hozzátartozójuk meghalt a balesetben, félmillió forint segélyt adnak.

A Dornier típusú gép nem sokkal délután 3 óra előtt landolt Budapesten, a kilenc sérültet hétfős orvoscsoport kísérte. A sérülteket mentőautókkal a Péterfy Sándor utcai kórház baleseti intézetébe vitték.

A vasárnapi hurghadai buszbalesetben tizenegy magyar turista vesztette életét, és további 29 megsérült.

Hazahozták az egyiptomi buszbaleset halálos áldozatait

Csütörtökön késő délután megérkezett Magyarországra az egyiptomi buszbaleset halálos áldozatait szállító katonai repülőgép – tudatta a miniszterelnök szóvivője az MTI-vel.

Szijjártó Péter közölte, hogy a holtesteket szállító An-26-os katonai szállító repülőgép 17:41-kor a kecskeméti légibázison landolt. A repülőtéren átadták a koporsókat a biztosító cégek szakembereinek, akik azokat elszállították, és a családokkal egyeztetnek – írta a szóvivő.

Az egyiptomi Hurghadában vasárnap a Best Reisen utazási iroda csoportja három autóbusszal a repülőtérre tartott, amikor az egyik busz felborult. A balesetben 11 magyar meghalt.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn utasította Hende Csaba honvédelmi minisztert, hogy haladéktalanul „hozzák haza” a Magyar Honvédség egyik repülőgépével a buszbaleset áldozatainak holttesteit. Benkő Tibor vezérkari főnök kedden azt mondta, amint az egyiptomi hatóságoktól megérkezik az értesítés arról, hogy a hurghadai buszbaleset halálos áldozatainak azonosítása befejeződött és át tudják őket adni, a Magyar Honvédség An-26-os szállítógépei három órán belül felszállhatnak.

A baleset sérültjeinek első csoportja kedden érkezett haza, majd állapotuktól függően szerdán és csütörtökön szállították Magyarországra a könnyebb, majd a súlyosabb sérülteket is. Az őket szállító repülőgépek Budapesten, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren landoltak, majd valamennyiüket a Péterfy Sándor utca kórház Fiumei úti baleseti intézetébe szállították kivizsgálására.

Szijjártó Péter szerdán tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: csütörtök estére az összes sérült, a 11 halálos áldozat, valamint az áldozatok és sérültek ingóságai is megérkeznek Budapestre. Ekkor az áldozatokat szállító gép kapcsán azt közölte: a családok kérésére nem árulják el, hogy melyik magyarországi repülőtérre és pontosan mikor érkezik a repülőgép.

Több mint 65 ezer hívás a Nemzeti Segélyvonalon

Több mint 65 ezren hívták csütörtök estig a 1752-es Nemzeti Segélyvonalat. A gyűjtéssel az egyiptomi buszbaleset áldozatainak hozzátartozóit és sérültjeit segítik.

A Nemzeti Segélyvonalon keresztül az egyiptomi buszbaleset áldozatainak hozzátartozói, illetve annak sérültjei számára indított társadalmi gyűjtést a Magyar Távirati Iroda (MTI) is támogatja. Olvasóink a 1752-es telefonszám felhívásával egyszeri 250 forintnyi pénzadományt juttathatnak el számukra az öt legnagyobb magyar segélyszervezeten keresztül. Kérjük, hívják a 1752-es Nemzeti Segélyvonalat! A 1752-es hívószám a 20-as és 70-es mobiltelefonokról együttműködés hiányában sajnos nem érhető el.

A gyűjtés állása, a telefonhívások számának alakulása pillanatról pillanatra követhető a www.nsv.hu főoldali gyűjtőszámlálóján – közölte a Nemzeti Segélyvonal Alapítvány az MTI-vel.

(MTI)