Orbán Viktor egyértelműen népszerűbb Márki-Zay Péternél. Ha most vasárnap lennének a választások, a jelenlegi kormányfőt a megkérdezettek 46 százaléka látná szívesen a miniszterelnöki székben, szemben a baloldali jelölt 37 százalékával. Múlt hónapban, amikor a szivárványkoalíciós „előválasztáson” még Dobrev Klára is versenyben volt, őt 27 százalék, Márki-Zayt 12 százalék említette, Orbán Viktort pedig 44 százalék, ő tehát még erősödött is.

Hirdetés

Ami a pártokat illeti: a miniszterelnökhöz hasonlóan a Fidesz–KDNP is növelte támogatottságát. Ha a kormányzó pártszövetség és az ellenzék közös jelöltje között kell választani, a Fidesz–KDNP-t 45, az ellenzéket 40 százalék támogatja. Egy hónappal korábban még 43-42 volt az állás a Fidesz javára, vagyis a kormányoldal két százalékkal erősödött, míg a baloldal ugyanennyit gyengült október első fele óta.

Ha a pártokat külön vizsgáljuk, a toronymagasan legnépszerűbb Fideszen kívül biztosan csak a Demokratikus Koalíció lépné át önállóan a parlamenti küszöböt (de a Gyurcsány-párt is gyengült öt százalékot), rajtuk kívül az MSZP, a Jobbik és a Kétfarkú Kutya Párt lenne erre a legesélyesebb. Igaz, a megkérdezettek hat százaléka konkrét párt helyett az „ellenzéki összefogást” nevezte meg ennél a kérdésnél is – őket az „egyéb pártnál” tüntettük fel.

A válaszadók között továbbra is némi többségben vannak azok, akik szerint nem lenne jobb Magyarországnak, ha egy másik párt vagy pártszövetség venné át a kormányzást.

Korábban írtuk

Ezúttal arra is kíváncsiak voltunk, hogy a választók kit tekintenek az ellenzék tényleges vezetőjének. Figyelemre méltó, hogy 44 százalék nem tudott vagy nem akart ilyen személyt megnevezni. Gyurcsány Ferencet 36 százalék, Márki-Zay Pétert 14 százalék, Gyurcsány Ferenc feleségét pedig 3 százalék említette. Karácsony Gergely és Jakab Péter még a fél százalékot sem érte el… A választási részvétel továbbra is magasnak ígérkezik.

Részletes adatok az alábbi galériában – nagyobb képért kattintson az ábrára

Országos közvéleménykutatás, 2021 november – a Magyar Demokrata megbízásából
Minta: N=1000 fő, 18+ év állampolgárok, reprezentatív telefonos adatfelvétel, 2021-11-04 – 2021-11-12

Múlt havi felmérésünket ITT találja